НОВИНИ

Метеорологичната обстановка в Североизточна България е спокойна

Заради средиземноморски циклон, който се намира над Черно море, в 12 области на страната днес беше обявен жълт код за валежи. На места се очакваше да са по-интензивни и да създадат проблеми. Според синоптиците обаче основания за притеснения няма.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
19:56, 13.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Седмица преди да настъпи астрономическата пролет, температурите в цялата страна се понижиха, а на места валежите достигнаха 25 литра на квадратен метър.

Вяра Рафаилова, синоптик: "В момента валежите са от един циклон, който стационираше над централното Средиземноморие, след това се премести над Егейско море и в момента вече е над Черно море в комбинация с анти-циклон над централна и източна Европа."

;

Влагата е необходима за посевите, но може да се окаже пагубна, ако е в по-големи количества. Според метеоролозите обаче, причина за притеснения няма.

Мирослав Илиев, агрометеоролог: "Още едно денонощие и след това може би ще бъдат съвсем минимални валежите, така че няма опасност за преовлажнение. Влагата е напълно достатъчна, за нормалното им нарастване и развитие. Много добро е състоянието на пшеницата и ечемика, те са добре гарнирани, около 800 растения на квадратен метър."

И макар в близките няколко дни да не се очаква сериозно затопляне по Черноморското крайбрежие, синоптиците прогнозират по-високи температури и хубаво време за Първа пролет в Западна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студент от Ловеч дари средствата си от продажба на мартеници за деца в нужда
Студент от Ловеч дари средствата си от продажба на мартеници за деца в нужда
Агресия в благоевградско училище
Агресия в благоевградско училище