НОВИНИ

Юнкер и Джонсън обсъдиха Брекзит на охлюви и сьомга

Великобритания трябва да предложи решение, което да замести предпазната клауза в споразумението за Брекзит, но тя още не е представила предложения по спорните въпроси. Това съобщи Европейската комисия след днешната среща на премиера Борис Джонсън с председателя Жан-Клод Юнкер в Люксембург. След работния обяд с Юнкер, Джонсън беше приет и от премиера на Люксембург Ксавие Бетел. Британският премиер обаче не се появи на съвместната им пресконференция заради освирквания отвън.Повече за работния обяд за Брекзит вижте от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:48, 16.09.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Британски медии нарекоха днешния работен обяд между Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън "среща на върха за Брекзит на охлюви и сьомга". Това е традиционното меню в луксозния люксембургски ресторант "Букер Гарни", където двамата се срещнаха - за първи път, откакто Джонсън е премиер на Великобритания.

Пред многобройните журналисти в ресторанта в средновековната част на града, Джонсън каза, че е предпазлив по отношение на очакванията си, а Юнкер, че е "предпазлив оптимист".

Според британски източници Джонсън е склонен да приеме споразумението за оттегляне, ако бъде реивизирана предпазната мярка за ирландската граница. Пред британски медии през уикенда той коментира, че Лондон и Брюксел са постигнали напредък по въпроса. Той дори сравни себе си героя от комиксите Хълк, който винаги се измъква и побеждава.

В Брюксел са по-предпазливи. Министри, участващи в съвета по общи въпроси в Брюксел, коментираха днес, че все още очакват конкретни предложения от Великобритания.

Дидие Рейндърс - служебен министър на външните работи на Белгия: От страна на Евросъюза имаме споразумение. И сме го одобрили. Така че работим с такъв текст. Ако има искания, може би е възможно да направим нещо, но за момента не се опитваме да променяме собственото си предложение. Не се работи така. Редът е да получим от Лондон в следващите дни, седмици някакви нови идеи.

В средата на октомври лидерите на Европейския съюз се събират на среща на върха в Брюксел. Това е последния шанс за Великобритания да договори промяна в споразумението, приемлива и за двете страни и на 31 октомври да напусне ЕС със сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан победи минимално 10 от Верона
Милан победи минимално 10 от Верона
Гърция подкрепя Западните Балкани за ЕС, но само, ако се  изпълняват критериите
Гърция подкрепя Западните Балкани за ЕС, но само, ако се изпълняват критериите