НОВИНИ

Гърция подкрепя Западните Балкани за ЕС, но само, ако се изпълняват критериите

Разширяването на ЕС и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани е била една от темите, обсъждани от министрите на външните работи на Германия и Гърция Хайко Маас и Никос Дендиас по време на днешната им среща в Берлин, съобщава МИА.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:30, 16.09.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света
гърция подкрепя западните балкани изпълняват критериите

Според Дендиас, най-старата държава-членка на ЕС от Югоизточна Европа винаги е подкрепяла европейската перспектива на своите съседи. Условието, от което страната му няма да отстъпи, е пълно изпълнение на критериите и условията, които важат еднакво за всички.

Гърция е решена да продължи да изпълнява ролята си на „стожер на стабилността и сътрудничеството в региона”, декларира външният министър.

По време на срещата са обсъдени темите Брекзит, двустранните германско-гръцки отношения и задълбочаването на сътрудничеството, както и въпросът с нелегалната миграция.

Дендиас подчертава, че вълната от бежанци и мигранти „отново е придобила застрашителни размери”, но оценява високо конструктивната позиция на Германия по този въпрос.

Налице е съвпадение на вижданията, че става дума за глобален феномен и е необходим цялостен подход както за причините, така и за последиците от него. От особено значение е наличието на солидарност спрямо онези държави, които са засегнати първи от мигрантската вълна.

Дендиас подчерта необходимостта от пълно прилагане на Съвместната декларация ЕС-Турция от март 2016 г.

Призивите на Европейския съюз към Турция са ясни, но Анкара продължава „да нарушава грубо международното право, суверенитета и суверенните права на Република Кипър”, заяви гръцкият външен министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер и Джонсън обсъдиха Брекзит на охлюви и сьомга
Юнкер и Джонсън обсъдиха Брекзит на охлюви и сьомга
Увеличават заплатите в обществения сектор на Сърбия с между 8 и 15%
Увеличават заплатите в обществения сектор на Сърбия с между 8 и 15%