Зам.-кметът на София Евгени Крусев: На бул."Дондуков" ще има велосипедна алея

За ремонта на "Дондуков" има разработени три варианта за избор на настилки. Има активна анкета на сайта на Столична община, за да могат гражданите да изразят своята позиция, правят се и обществени обсъждания. Това каза в студиото на "Денят започва" заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.

от БНТ
08:06, 14.03.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

По думите на Крусев, очаква се в рамките на месец да бъде избран окончателният вариант както за избор на настилка, така и за самата организация на движение по булеварда. За момента около 48-49% от гласувалите в анкетата на сайта са предпочели асфалтова настилка. Към момента реконструкцията предвижда цялостна промяна на инфраструктурата, в това число пътни платна, тротоари, изцяло нов релсов път, изцяло ново улично осветление, подмяна на канализационни колектори. В транспортен план новото за бул. "Дондуков" ще е велосипедна алея, която да бъде изцяло отделена от пешеходното движение и останалия трафик.

Идеята за еднопосочност на булеварда се е появила след задълбочен анализ на трафика в компактния център на града. Било е доказано чрез симулации, че с въвеждането на еднопосочност част от трафика бе започнал да заобикаля центъра на града и пропускливостта на уличната мрежа в центъра би се увеличила, което би намалило задръстванията, откъдето би били намалени вредните газове, които автомобилите отделят. Предстои да се анализират всички плюсове и минуси. Предложението е бул. "Дондуков" да е еднопосочен в частта между бул. "Васил Левски" и Министерския съвет като посоката е западна - към "Люлин". В посока към Софийския университет движението ще се извършва по бул. "Цар Освоботидел".

"Градският транспорт трябва да бъде гръбнакът на транспортната схема на целия град", заяви още Крусев. Именно в тази връзка в момента се изгражда третата линия на метрото, която ще завърши в неговата централна част на 100%. Това реално ще е основния отвеждащ транспорт от всички райони на София до центъра на града, който ще бъде подпомаган от друг вид електрически транспорт.


Репортерът ни Благой Цицелков се включи от мястото, където вече работи тунелопробивната машина "Витоша", която ще прокопава тунелите от третия лъч на метрото в София - вижте повече във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Да се въведат работнически инспектори в предприятията, предлагат от Подкрепа
Да се въведат работнически инспектори в предприятията, предлагат от "Подкрепа"
Конференция за ефективността на съдебната система открива правосъдният министър
Конференция за ефективността на съдебната система открива правосъдният министър