НОВИНИ

100 милиона души по света са принудително разселени заради конфликти и войната в Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:06, 23.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Поради войната в Украйна броят на принудително разселените хора по света за първи път надхвърли 100 милиона души. Тревожните данни са на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Според върховния комисар Филипо Гранди това трябва да послужи като предупредителен сигнал.

100 милиона души е стряскащо число, което едновременно буди тревога и размисъл - рекорд, който никога не би трябвало да бъде поставян. Това отбелязва върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след оповестяването на най-новия доклад на базираната в Женева агенция за бежанците.

"Повече от 100 милиона души по света са били принудени да бягат от война, насилие, преследване, дискриминация. 100 милиона бежанци и разселени хора е ужасен индикатор за състоянието на нашия свят. Търсенето на решения за тежкото им положение трябва да продължи.", призова Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

Броят на бягащите от конфликти, насилие, нарушения на човешките права и преследване е бил 90 милиона души в края на миналата година, сочат данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Войната в Украйна превърна 8 милиона души във вътрешни бежанци, а повече от 6 милиона, предимно жени и деца, са напуснали страната.

Тези 100 милиона души, които са принудително разселени, представляват 1 процент от световното население и се равняват на броя на жителите на 14-та по население държава в света.

Филипо Гранди заяви, че мирът и стабилността са единственият начин да се обърне тенденцията. Той посочи, че международната реакция към хората, бягащи от войната в Украйна, е изключително положителна, но подчерта, че хуманитарната помощ е средство, което дава временно облекчение, но не е лекарство.

Снимка: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 000 ученици, студенти и учители ще трупат опит в чужбина
15 000 ученици, студенти и учители ще трупат опит в чужбина
Трима български боксьори във втория ден на Европейското в Ереван
Трима български боксьори във втория ден на Европейското в Ереван