Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

15 000 ученици, студенти и учители ще трупат опит в чужбина

от БНТ
09:30, 23.05.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Още
изложение висше образование чужбина
Слушай новината

Около 15 000 ученици, студенти, учители, университетски преподаватели и младежи ще имат възможност за обучение или стаж по европейските програми "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност" през тази година, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Някои ще трупат знания и опит в чуждестранни училища и университети, други ще обменят добри практики с европейски колеги, ще участват в международни събития по различни теми или ще опознават Европейския съюз.

Над 54 милиона евро е бюджетът на програма "Еразъм+" за България за 2022 година. По програма "Европейски корпус за солидарност" страната ни получава близо 3 милиона евро. Това e увеличение съответно с 30% и с 10% в сравнение с предходната година.

Повече от 46 милиона евро от средствата по "Еразъм+" са за дейности в сферата на образованието и обучението, а останалите са в сектор "Младеж". Почти 80% от бюджета са предвидени за финансиране на дейности за мобилност, около 17% са за партньорства за сътрудничество и малки партньорства, останалите около 3% са за дейности за обучение и сътрудничество.

С над 150 000 евро ще се даде възможност на млади хора да пътуват и опознават европейските страни в рамките на "Открий ЕС".

До началото на октомври ще бъде отправена покана за кандидатстване с проектни предложения за мобилност и партньорства в сектор "Младеж", проекти за малки партньорства в сектори: "Образование за възрастни", "Училищно образование", "Професионално образование" и за "Солидарност" по програма "Европейски корпус за солидарност".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт е на победа от финала в НБА
Голдън Стейт е на победа от финала в НБА
100 милиона души по света са принудително разселени заради конфликти и войната в Украйна
100 милиона души по света са принудително разселени заради конфликти и войната в Украйна