НОВИНИ

16 млн. души са под карантина в Италия, папата отмени неделната си молитва

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:46, 08.03.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Над 105 000 заразени и 3 600 смъртни случая от коронавирус в световен мащаб. Южна Корея съобщи за 367 заразени само през последното денонощие. Гърция обсъжда по-строги мерки за ограничаване на контактите на обществени места.

Италия - най-тежко засегнатата от Ковид-19 европейска страна постави под задължителна карантина 16 милиона души в Ломбардия и в 14 провинции.
Новите мерки в Италия вече обхващат индустриалния център Милано и световно известната и доскоро предпочитана туристическа дестинация Венеция.

Мерките включват затваряне на спортните зали, басейните, музеите и ски курортите в планинските зони. Ресторанти и кафенета могат да останат отворени, но клиентите трябва да седят на разстояние поне метър един от друг.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: За Ломбардия и северните привинции ограниченията са за всякакво придвижване. Забраната е за влизане и напускане на районите. Дори вътрешното движение трябва да се ограничи. Хората в тези зони ще могат да пътуват само по неотложна работа или по здравословни причини.

Предупрежденията към хората са да стоят вкъщи колкото е възможно повече, а тези, които нарушат карантината, рискуват наказание до три месеца затвор.

Броят на смърртните случаи в Италия надвиши 230 души, като съобщенията са за над 50 починали само за последното денонощие.

За да се избегне струпване на хора и разпространение на заразата, неделната молитва на папата няма да бъде произнесена от прозореца на площад "Свети Петър". Тя ще бъде излъчена по интернет от Библиотеката на Апостолическия дворец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки ще вземе държавата за справяне с коронавируса?
Какви мерки ще вземе държавата за справяне с коронавируса?
Издирват оцелели след срутването на хотел за лица под карантина в Китай
Издирват оцелели след срутването на хотел за лица под карантина в Китай