НОВИНИ

1990 = Скилачи

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
17:41, 18.09.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
1990 скилачи
Снимка:
Слушай новината

Салваторе Скилачи си отиде от този свят днес едва на 59 години, съобщиха италианските медии. Наричан от всички Тото, нападателят оставя след себе си една от най-красивите футболни истории, раждали се някога. Още когато не живеехме в ерата на социалните мрежи и всяка стъпка не се следеше под лупа. Дивият поглед и разперените ръце след всеки вкаран гол превръщат Скилачи в национален герой и любимец на цяла Италия. Меко казано - неочакван герой, който дотогава е непознат за света и дори за любителите на футбола.

Роден в бедно семейство в Палермо, Скилачи играе в Месина между 1982 и 1989, бележейки относително редовно - 61 гола в 219 мача. През 1989 следва трансфер в Ювентус, който му позволява да попадне в състава и за световното първенство на Ботуша година по-късно. Скилачи обаче далеч не е титулярен избор за нападател. Той прави дебют за страната си през март 1990, когато е на 25 години и тифозите в Италия очакват той да е периферна фигура. Никой не подозира какво ще се случи в следващите седмици на Апенините. Ще изгрее звездата на един стрелец, която ще залезе скоро след турнира, но неговото име завинаги ще остане синоним на "Мондиал 1990".

Датата е 9 юни 1990 година. Скилачи влиза от пейката в 79-ата минута на мача Италия - Австрия в момент, в който "Скуадра Адзура" видимо изпитва затруднения, защото домакините на турнира все още не могат да отбележат, резултатът е 0:0. Три минути по-късно при едно центриране на друг починал наскоро италиански маестро - Джанлука Виали десния фланг Скилачи успява да се позиционира отлично между централните бранители и с глава вкарва за 1:0. Следва бурна радост, която пленява цяла Италия и в онази нощ за един миг Скилачи завладява всички със скромната си личност, която гори за каузата на родината си. Просто първична, необуздана радост.

Скилачи наподобява човек, който е загубил разсъдъка си и който няма да спре да бяга след попадението си. "Олимпико" ликува.

Във втората среща треньорът на италианците Адзелио Вичини не се вслушва в съветите на тълпата и отново остава на пейката Тото. В третия мач от групите обаче натискът се увеличава и този път Салваторе започва от първата минута. И ... Скилачи бележи отново срещу Чехословакия, като този път сред голмайсторите е и друг емблематичен играч от онези години - Роберто Баджо. Италия е на крака, а Гадзета дело Спорт пише в заглавието си: "Италия е в делириум заради Скилачи и Баджо. Вие сте прекрасни!".

Тандемът вече окончателно се утвърждава като титулярен за Скуадрата до края на турнира. Но Скилачи едва сега започва. На осмифиналите вкарва на Уругвай, после е основната причина приключението на Република Ирландия в турнира да завърши, бележейки и във вратата на "детелините". На 1/2-финала вкарва гол и на Аржентина, но в онзи знаменит мач, в който в Неапол не знаят дали да викат за страната си или за Диего Марадона, Италия напуска турнира след дузпи. В мача за третото място Роберто Баджо му отстъпива изпълнението на дузпа, за да може Скилачи да стане голмайстор на турнира. Жест, който показва, че Тото е харесван и от съотборниците си освен от привържениците.

Скилачи приключва Световното първенство с 6 гола, печелейки приза за голмайстор на турнира, определен е и за най-добър играч на Световното първенство. Завършва втори в класацията за Златната топка в края на годината след Лотар Матеус. Салваторе става безсмъртен за италианските тифози, нищо че само месец по-рано е бил смъртна резерва в състава. Нищо, че в началото на кариерата си получава по 2 евро, когато вкара гол на аматьорско равнище.

Футболното лято на 1990 ще се запомни с химна на турнира в изпълнение на Джана Нанини, лудия поглед на Скилачи, сълзите на Гаскойн и дузпата на Бреме във финала на един турнир, който определено е разочароващ като качество. Но, който ражда една от най-невероятните истории. Салваторе Скилачи вкарва само един гол за Италия до края на кариера си. Изиграва само 16 мача за родината си, а 6 от 7-те му гола са на Мондиала.

След като печели Купата на УЕФА с Интер през 1994, заминава за Япония, ставайки първият италианец, който играе в Джей Лигата. Когато кариерата му завършва, се връща в Палермо, където остана и до днес.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова вълна от експлозии в Бейрут, съобщава се за трима загинали
Нова вълна от експлозии в Бейрут, съобщава се за трима загинали
Продължава ремонтът на Дунав мост при Русе
Продължава ремонтът на Дунав мост при Русе