НОВИНИ

Айк Мнацаканян загуби в полуфиналите на европейското в Букурещ, Милов и Амаев ще се борят в репешажите

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:16, 13.02.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският борец Айк Мнацаканян не успя да се класира за финала в категория до 82 кг на класическия стил по време на европейското първенство в Букурещ, Румъния, след като бе спрян на крачка от спора за титлата от представителя на Турция Алперен Бербер.

Преди тази схватка Мнацаканян беше в серия от три поредни успеха, но в полуфиналите загуби от световния шампион за юноши и младежи с 1:5 точки.

Битката стартира равностойно, но в средата на първата част натурализираният арменец беше поставен в партер, а Бербер се възползва подобаващо от получената възможност направи зрелищно движение, което му донесе цели четири пункта.

След почивката двамата си размениха още по една точка, което фиксира и крайното 5:1 в полза на турчина.

Така Айк Мнацаканян загуби шансовете си да се бори за златния медал и в утрешната вечер ще излезе в спор за бронза срещу победителя от дуела между азера Рафиг Хусейнов и грузинеца Гелка Болквадзе.

Междувременно още трима български борци - Абу-Муслим Амаев, Кирил Милов и Недялко Петров - утре ще излязат на тепиха в румънската столица в опит да се доберат до схватка за бронза.

В категория до 67 кг Амаев ще срещне в първия кръг на репешажите сърбина Себастиан Надж, който е световен шампион от Белград 2022. При успех родният състезател ще спори с норвежеца Мортен Торесен за бронзовия медал.

При 97-килограмовите европейският ни шампион от Будапеща 2022 Кирил Милов очаква във втория кръг на репешажите някой измежду унгареца Тамаш Левай и чеха Артур Омаров. Ако се справи с победителя в този двубой, Милов ще се изправи срещу Арви Саволайнен от Финландия в битката за бронза.

Последният български представител утре в репешажите ще бъде Недялко Петров, който в категория до 60 кг ще излезе в първия кръг срещу датчанина Николай Мохамади. При успех националът ни ще срещне в следващата схватка литовеца Юстас Петравичиус, а в евентуалната битка за бронза го очаква румънецът Разван Арнаут.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 мигранти бяха върнати у нас съгласно Дъблинския регламент
Над 30 мигранти бяха върнати у нас съгласно Дъблинския регламент
Цветан Цветанов: Защо чак на шестия ден са предприети действия за обиск в заведението на Нотариуса?
Цветан Цветанов: Защо чак на шестия ден са предприети действия за обиск в заведението на Нотариуса?