НОВИНИ

Америка избра Байдън. Какво следва? - коментар на експерти

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 09.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света

След дълго и напрегнато очакване, противоположни реакции, денонощно броене на бюлетини, хумор в социалните мрежи и стотици страници анализи "какво ще стане, ако...", американците избраха своя нов президент - кандидата на демократите Джо Байдън. Той получи гласовете на 74 млн. американци, което според наблюдатели е повече от всеки друг кандидат-президент в историята.

Какво следва от тук нататък коментираха политологът Любомир Стефанов от НБУ и Борислав Цеков от Изследователския център за Нова Европа - гости в студиото на "Денят започва".

"В момента имаме медийна прогноза, че най-вероятният победител ще бъде Джо Байдън. Юридическото положение е, че изборите не са приключили, защото още се брои в някои щати, предстои повторно преброяване в Уисконсин, а и тепърва започват съдебни преброявания. Все още има, поне по данни, които излизат през няколко часа, възможност да се обърне резултатът в Аризона - там се топи разликата", описа ситуацията в момента Борислав Цеков.

Според него вероятността да има "някакви размествания" на този етап е минимална, защото не е ясно какви доказателства за изборни нарушения ще бъдат представени пред съда.

"Така че нямаме избран президент, имаме медийна прогноза с висока степен на вероятност", обобщи той.

След изборите в САЩ: Байдън призова за единство, Тръмп не признава поражение

Любомир Стефанов отбеляза, че е симптоматично и тревожно, че Доналд Тръмп отказа да признае изборните резултати и победата на Байдън.

"Не смятам, че ще има обръщане на резултата. Джо Байдън ще е следващият президент на САЩ. Не смятам, че ще се стигне до фарсоподобна ситуация, при която да имаме президент, който да е избран, и той да бъде денонсиран пет дена по-късно, въпреки всички проточващи се процеси, които в някои щати може би ще продължат до края на ноември", прогнозира политологът.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкастът на БНТ "Американската мечта" - в търсене на истинските истории
Подкастът на БНТ "Американската мечта" - в търсене на истинските истории
Ще работи ли социалната кухня на БЧК в Русе в условията на пандемия?
Ще работи ли социалната кухня на БЧК в Русе в условията на пандемия?