НОВИНИ

България завърши на пето място на европейското по борба

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
07:21, 24.04.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
българия завърши пето европейското борба отличия
Слушай новината

България завърши на пето място в класирането по медали на европейското първенство по борба в Загреб. Нашите състезатели завоюваха 11 медала, с един повече от шампионата миналата година.

Борците ни спечелиха 3 златни, 3 сребърни и 5 бронзови отличия. Две от тях нашите борци извоюваха в последния ден на първенството. 

Едмонд Назарян започна деня за българските национали със злато в категория до 60 кг, след като победи на финала молдовеца Виктор Чобану с категоричното 13:0.

Последен за България на тепиха в Загреб снощи излезе Кирил Милов, но отново бе спрян от класния арменец Артур Алексанян. Българинът отстъпи с 1:5 на трикратния олимпийски медалист в категория до 97 кг на класическия стил и остана със среброто. Битката бе повторение на финала от световното през миналата година, спечелен отново Алексанян. Така Артур прибави 6-а европейска титла към колекцията си, в която има и 4 световни, а Армения изпревари България в класирането по медали. Любопитно е, че арменците стигнаха само до пет отличия на целия шампионат, но четири от тях са златни и едно бронзово.

Така първи в подреждането по медали завърши тимът на Турция с 17, втори е Азербайджан с 14, Армения с 5. Пред нас са борците на Украйна, също с 11 медала, но с 3 титли, 4 сребърни и 4 бронзови отличия.

В класическия стил освен отличията на Назарян и Милов, медали за страната ни спечелиха Абу-Муслим Алаев и Семен Новиков, които взеха бронз.

В свободния стил Микяй Наим и Рамазан Рамазанов спечелиха сребърни медали, бронзов заслужи  Георги Вангелов.

В състезанието при дамите Мими Христова и Юлияна Янева спечелиха титлите в своите категории, Евелина Николова и Биляна Дудова завоюваха бронзови отличия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Задържаният за превоз на мигранти в линейка е осъждан 4 пъти
Прокуратурата: Задържаният за превоз на мигранти в линейка е осъждан 4 пъти
Над 420 са жертвите на размириците в Судан
Над 420 са жертвите на размириците в Судан