НОВИНИ

Балкан загуби гостуването си на Гьотинген в мач от турнира за Купата на ФИБА Европа

Поражението бе второ поредно за българския първенец, който остава на последното, четвърто място.

балкан загуби гостуването гьотинген мач турнира купата фиба европа
bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 14.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Балкан загуби от германския Гьотинген със 70:76 (17:22, 14:20, 22:17, 17:17) като гост във втората си среща от група К във втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа по баскетбол за мъже. Поражението бе второ поредно за българския първенец, който остава на последното, четвърто място, а Гьотинген записа първи успех в групата и е трети, с равен актив с втория към момента тим на Порто. Лидер в подреждането е испанският Билбао, който има две победи от два изиграни мача.

Балкан успя да навакса пасив от 14 точки в хода на двубоя в Германия, но не поведе нито веднъж, направи повече грешки и отстъпваше в стрелбата от игра.

Домакините поеха инициативата още в началото на срещата и поведоха с 20:8 за близо 8 минути игра и с 22:17 след първата част. Балкан се доближи на 2 точки при 20:22 в началото на втората четвърт след попадения на Георги Герганов и Николай Грозев, а малко по-късно с нов кош Герганов направи резултата 24:25. Баскетболистите на Гьотинген отговориха със серия от 5 безответни точки, откъсвайки се с 30:24 в средата на частта. Домакините увеличиха аванса си до 40:29 минута преди почивката, а в края на първото полувреме ботевградчани изоставаха с 31:42.

Тимът на Балкан стоеше по-добре на терена след почивката и намали изоставането си до 53:59 преди последния период. При оставащи малко повече от седем минути в мача българският шампион се доближи на 2 точки от противника при 59:61, а пет минути преди края стигна до равенство – 63:63. Гьотинген обаче не позволи гостите да осъществят обрат, отново изледе напред в резултата и не изпусна водачеството до края.

Трима състезатели на Балкан реализираха по 13 точки – Йордан Минчев, Мартин Сотиров и Йонас Зохоре. Минчев и Зохоре завършиха с „дабъл-дабъл“, добавяйки съответно 10 и 12 борби. Ботевградчани бяха без американците Майки Диксън и Девин Харис в състава.

За Гьотинген най-резултатен бе Умоджа Гибсън с 18 точки.

В следващия си мач от турнира за Купата на ФИБА Европа Балкан ще посрещне Билбао Баскет на 10 януари.

В Националната баскетболна лига в България за ботевградчани предстои гостуване на отбора на Шумен в неделя, 17 декември.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА наказа Легия Варшава заради вандалските прояви на феновете на тима в Бирмингам
УЕФА наказа Легия Варшава заради вандалските прояви на феновете на тима в Бирмингам
Борислава Христова и Сепси с нова загуба в баскетболната Евролига за жени
Борислава Христова и Сепси с нова загуба в баскетболната Евролига за жени