НОВИНИ

Банско срещу Разлог - чий е Неофит Рилски?

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 26.08.2020
Чете се за: 02:06 мин.
Още

Банско и Разлог влязоха в спор, къде е родното място на Неофит Рилски. Причината е паметник на възрожденеца, който беше открит в разложкото село Баня.

Кметът на Банско Иван Кадев дори изпрати писма до Министерство на културата и до Българската академия на науките. Той поиска официално експертно становище от Института за исторически изследвания, с което да се произнесе къде е родното място на Неофит Рилски.

Може би няма умисъл в опит за промяна на историята, но на практика се получава това, коментира в Сутрешния блок директорът на Музеен комплекс - Банско Светла Барякова.

"Тази плоча утвърждава една местна версия, може би с патриотични подбуди. Оставайки като паметна плоча, много хора ще получават неверни знания за Неофит Рилски и неговата светска фамилия", аргументира се Барякова.

В Банско настояват, освен историците да се произнесат, и паметната плоча да бъде премахната от бюст паметника Неофит Рилски в село Баня.

От община Разлог също настояват историците да се произнесат.

Красимир Герчев, кмет на община Разлог: Най-важното е, че нещата отиват в спорове. Това хич не ми харесва. Важното е, че този велик българин има един барелеф, който така увековечава неговото дело, а пък нека оставим историците малко да се разровят малко по тези документи. Историческият период не е много далечен, все пак има - няма 300 години. Има писания на свидетели, така че този въпрос да се реши. Ние не отричаме неговото развитие, тоест много ясно трябва да се разграничим, че нормално той в Банско се е развил, учил и всичко от там насетне, за да направи това, което е направил този велик български възрожденец, но за историята претендираме, че трябва да се изяснят фактите и затова даваме повод за размисъл на историците. Да изследват, да видят, да съберат още документи, ако трябва. Ние ще предоставим, каквото имаме, за да може в учебниците да имаме вярна информация. С този барелеф отговорихме на духовните нужди на жителите на село Баня, защото тези исторически факти, които са упоменати тука не може да останат пренебрегнати.

На паметника в село Баня е посочено, че Неофит Рилски е родом от селото и носи фамилията Катошов. В Банско обаче са категорични, че възрожденецът никога не е пребивавал в село Баня, родителите му са Екатерина Герман и отец Петър Бенин.

Светла Барякова, директор на Музеен комплекс Банско: Това е меко казано историческа неистина. Никъде Неофит Рилски не е споменат с името - Катошови. Фамилията все още съществува в село Баня. Тя най-вероятно има своите достойни представители. Но не е свързана с Никола Поппетров Бенин. По-късно Неофит Рилски.

"Това е обида към родовата памет най- напред на Банско, обида към историграфикята като наука в България. И обида към всички нас, които обичаме историята", каза кметът на община Разлог Иван Кадев.

В Разлог твърдят, че историята е друга и разполагат с източници, които доказват, че възрожденецът и книжовник е живял в селото до осмата си година.

Елена Николова - секретар на читалище Просвета - село Баня: Ние не твърдим по-нататъчното развитие в Банско. Защото наистина той 8-годишен отива с майка му, която се омъжва повторно и започва по-нататъшната му дейност.

Инж. Красимир Герчев, кмет на община Разлог: За историята претендираме, че трябва да се изяснят фактите и затова даваме повод за размисъл на историците. Да изследват, да видят, да съберат още документи, ако трябва. Ние ще предоставим, каквото имаме, за да може в учебниците да имаме вярна информация.

В Банско настояват плочата да бъде премахната или да бъде коригиран надписът от нея.

Светла Барякова, директор на Музеен комплекс - Банско: Това е по-скоро опит за публична подмяна на историческа истина. Подмяна в публичното пространство.

От общината в Банско заявиха, че имат готовност да търсят правата си и по съдебен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магията на Седемте рилски езера (ГАЛЕРИЯ)
Магията на Седемте рилски езера (ГАЛЕРИЯ)
Ще преодолее ли Лудогорец коравия Мидтиланд, за да запази мечтата си за Шампионска Лига
Ще преодолее ли Лудогорец коравия Мидтиланд, за да запази мечтата си за Шампионска Лига