Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Баща и дъщеря рамо до рамо даряват нов живот

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:24, 21.01.2021
11268
Чете се за: 03:15 мин.
Истории
Слушай новината

Това са д-р Гергана Дикова и д-р Иван Диков.

Баща и дъщеря, но и успешни лекари в СБАЛАГ “Майчин дом”. Когато говорят за професията си, очите им греят. А когато общуват с пациенти, им вдъхват спокойствие. Признават, че и за момент не съжаляват за избора, който са направили - да бъдат акушер-гинеколози.

Още от малка пред д-р Гергана Дикова стои дилемата - да бъде балерина или успешен лекар.

Колебанието обаче не траело дълго. Бързо решила с какво иска да се занимава, тъй като и двамата ѝ родители работят в сферата на медицината. А подаръците за рождените ѝ дни, направили този избор още по-лесен. Често получавала спринцовки и медицински куфарчета.

Днес не съжалява за пътя, по който е избрала да се развива професионално. Напротив. Споделя, че щастието, което изпитва, когато чуе плача на новородено, ѝ носи незабравима емоция. И винаги посреща този вълнуващ момент със сълзи в очите.

Често в родилната зала или операционната до нея е баща ѝ - д-р Иван Диков.

Признава, че това прави работата ѝ едновременно отговорна и удовлетворяваща.

Днес тя е опора на баща си. И той на нея, във всеки един момент. И не пропускат да се учат един от друг. Ежедневно. Тя следва неговата максима: "Бъди полезен за себе си и не вреден за околните!". Неговата честност и светът, в който живеем, понякога ѝ напомнят за борбата на Дон Кихот с вятърните мелници.

Професионалния си път д-р Иван Диков избира още като стажант-лекар. Решава, че най-успешна ще е реализацията му в сферата на акушерството и гинекология. Преминал през всички етапи на работата, днес получава от нея същото, което и в началото - удовлетворение.

Най-трудното, по думите му, е лекарят да приеме, че когато е семеен, когато има деца и минат доста години, в името на професията си, доста е ощетил семейството от собственото си присъствие. И днес признава, че изпитва угризения към близките си, тъй като когато е трябвало да бъде до тях, му се е налагало да е в родилната зала.

Всичко обаче придобива смисъл, когато новият живот се появи на бял свят и бебето поеме първата си глътка въздух.

Д-р Диков споделя, че за да мине всичко успешно и спокойно, връзката между лекар и пациентка трябва да се изгражда по време на цялата бременност. А накрая - най-важното е майката и бебето да бъдат живи и здрави. И с усмивка да започнат да пишат първата станица от своя приказен живот заедно.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Външната политика на Байдън: Какви са очакванията на партньорите и съперниците му
Външната политика на Байдън: Какви са очакванията на партньорите и съперниците му
Ресторантьорите в Пловдив не са единни за протестното отваряне през февруари
Ресторантьорите в Пловдив не са единни за протестното отваряне през февруари