НОВИНИ

Баща и дъщеря рамо до рамо даряват нов живот

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:24, 21.01.2021
11929
Чете се за: 03:15 мин.
Истории
Слушай новината

Това са д-р Гергана Дикова и д-р Иван Диков.

Баща и дъщеря, но и успешни лекари в СБАЛАГ “Майчин дом”. Когато говорят за професията си, очите им греят. А когато общуват с пациенти, им вдъхват спокойствие. Признават, че и за момент не съжаляват за избора, който са направили - да бъдат акушер-гинеколози.

Още от малка пред д-р Гергана Дикова стои дилемата - да бъде балерина или успешен лекар.

Колебанието обаче не траело дълго. Бързо решила с какво иска да се занимава, тъй като и двамата ѝ родители работят в сферата на медицината. А подаръците за рождените ѝ дни, направили този избор още по-лесен. Често получавала спринцовки и медицински куфарчета.

Днес не съжалява за пътя, по който е избрала да се развива професионално. Напротив. Споделя, че щастието, което изпитва, когато чуе плача на новородено, ѝ носи незабравима емоция. И винаги посреща този вълнуващ момент със сълзи в очите.

Често в родилната зала или операционната до нея е баща ѝ - д-р Иван Диков.

Признава, че това прави работата ѝ едновременно отговорна и удовлетворяваща.

Днес тя е опора на баща си. И той на нея, във всеки един момент. И не пропускат да се учат един от друг. Ежедневно. Тя следва неговата максима: "Бъди полезен за себе си и не вреден за околните!". Неговата честност и светът, в който живеем, понякога ѝ напомнят за борбата на Дон Кихот с вятърните мелници.

Професионалния си път д-р Иван Диков избира още като стажант-лекар. Решава, че най-успешна ще е реализацията му в сферата на акушерството и гинекология. Преминал през всички етапи на работата, днес получава от нея същото, което и в началото - удовлетворение.

Най-трудното, по думите му, е лекарят да приеме, че когато е семеен, когато има деца и минат доста години, в името на професията си, доста е ощетил семейството от собственото си присъствие. И днес признава, че изпитва угризения към близките си, тъй като когато е трябвало да бъде до тях, му се е налагало да е в родилната зала.

Всичко обаче придобива смисъл, когато новият живот се появи на бял свят и бебето поеме първата си глътка въздух.

Д-р Диков споделя, че за да мине всичко успешно и спокойно, връзката между лекар и пациентка трябва да се изгражда по време на цялата бременност. А накрая - най-важното е майката и бебето да бъдат живи и здрави. И с усмивка да започнат да пишат първата станица от своя приказен живот заедно.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външната политика на Байдън: Какви са очакванията на партньорите и съперниците му
Външната политика на Байдън: Какви са очакванията на партньорите и съперниците му
Ресторантьорите в Пловдив не са единни за протестното отваряне през февруари
Ресторантьорите в Пловдив не са единни за протестното отваряне през февруари