НОВИНИ

Министрите на новия сръбски парламент положиха клетви

Правителството бе одобрено днес на гласуване в Скупщината със 152 гласа „за“ и 61 гласа „против“

без въздържали министрите новия сръбски парламент положиха клетви
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:16, 02.05.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Сръбският парламент одобри днес новото правителство на Сърбия след обсъждания, продължили два дни, а министрите положиха клетва, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

На 17 декември 2023 г. в Сърбия се състояха предсрочни парламентарни избори, а местни избори се проведоха в Белград и още 64 града и общини. Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели 129 депутатски места, а опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ стана втората сила в парламента с 65 места.

Новото сръбско правителство бе одобрено днес на гласуване в Скупщината със 152 гласа „за“, 61 гласа „против“ и без „въздържали се“.

В новото сръбско правителство влизат и двама проруски министри, санкционирани от САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. Единият е бившият директор на сръбската разузнавателна служба Александър Вулин, който посети няколко пъти Русия в последните месеци и който изпълнява длъжността на вицепремиер в правителството. Вторият е Ненад Попович, който е министър без портфейл. Външният министър от предишното правителство Ивица Дачич, също проруски политик, отговаря за вътрешното министерство в новия кабинет.

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич има мнозинство след изборите, предизвикали напрежение заради съобщения за нередности. Вучич отказва да се включи в санкциите на Запада срещу Москва заради агресията в Украйна, въпреки че Сърбия осъди агресията.

Новият премиер Вучевич повтори, че Белград не възнамерява да въведе санкции срещу Русия и „не може и няма да предаде“ приятелството си с Русия. Евроинтеграцията обаче остава „стратегическа цел“ по думите му.

Сред приоритетите на новото сръбско правителство са и „възможно най-добрите отношения“ със САЩ.

„Твърдо вярвам, че отношенията ни отново могат да бъдат на високо равнище“, отбеляза Вучевич.

Анализаторът по сигурността и университетски преподавател в Белград Филип Ейдус описа пред АП състава на новото правителство като „завъртане“, създадено да изпрати послание както на Запада и Русия, така и на сръбските избиратели.

„Изпраща се послание на Европейския съюз, че не бива да притискат Белград твърде много за демокрацията, върховенството на закона или Косово, ако искат да държат Сърбия на своя страна“, каза Ейдус.

„Същевременно се дава сигнал на Москва за готовност за засилване на стратегическото партньорство с Русия“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Традиция: Датските крал Фредерик и кралица Мери се отправиха на първото си лятно плаване като монарси
Традиция: Датските крал Фредерик и кралица Мери се отправиха на първото си лятно плаване като монарси
"Площадът на героите" в Грузия бе блокиран от протести и скандирания "Не на Русия"
"Площадът на героите" в Грузия бе блокиран от протести и скандирания "Не на Русия"