НОВИНИ

БНБ повишава капиталовия буфер. Ще се отрази ли това на джоба ни?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:30, 29.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

За по-голяма сигурност в банковата система и по-голям контрол БНБ продължава повишението на антицикличния капиталов буфер. Какво означава това на практика и възможно ли е да се отрази на джоба ни?

Българска народна банка повиши антицикличния буфер до 0.5%. Но той ще достигне 1.5% още в началото на следващата година. Целта е търговските банки да имат достатъчни резерви и при нужда - да ограничат кредитирането.

При капитал 1000 лв. може да раздаде 1000 лв кредити, при 0.5% може да раздаде 1500 лв. условно, ако е 1.5% ще раздаде, ако го изчислим там точно, ще раздаде 750 лв. кредити, казва Иво Димитров, кредитен консултант.

БНБ не е единствената, която препоръчва предпазливост.

Европейският съвет за системен риск предупреди още в края на миналата година, че в средносрочен план увеличеното ипотечно кредитиране и сигналите за надценяване имотите са предпоставка за уязвимости.

Превантивно, доколкото може да се предвиди, разбира се, да се отстраняват рискове, които биха довели до рискове в банковата система, допълва Иво Димитров, кредитен консултант.

Капиталовият буфер не влияе на лихвата по заема. Но предпазливостта не е излишна:

Ако са неправилни разчетите и очакванията за доходността на съответния имот. Много имоти се купуват с цел инвестиция затова много от тях стоят празни, казва Валентин Първанов, управител на фирма за оценка на недвижими имоти.

А купуване на имот на зелено е рискова стъпка заради ръста на строителни материали:

Една днешна калкулация на количествено-стойностната сметка на тези жилища, в които се купуват апартаменти на зелено, може да порасне много на втората, на петата, на шестата година, допълва Валентин Първанов, управител на фирма за оценка на недвижими имоти.

Рискът, независимо от сделката, е да се спазват условията на банките, добра преценка за финансовите възможности на кредитополучателя и неговото самоучастие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Батаев ще спори за европейската титла
Ахмед Батаев ще спори за европейската титла
Да останеш под снарядите: Семейство се грижи за хората в Харков
Да останеш под снарядите: Семейство се грижи за хората в Харков