НОВИНИ

Да останеш под снарядите: Семейство се грижи за хората в Харков

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:24, 29.03.2022
Чете се за: 04:37 мин.
Европа
Слушай новината

Харков е един от най-засегнатите градове от войната в Украйна. Военните действия вече са изгонили близо 60% от населението. Останали са хората, които не са успели да се евакуират навреме.

Наред с тях в Харков е избрало да остане и едно семейство, което се грижи за прехраната и подслона на хората там. Семейство, което се зарече, че няма да напусне Харков, въпреки снарядите над покривите им.

Ден след ден градът се руши пред очите им. Могат да избягат, но не искат. Духовник и неговото четиричленно семейство, което е избрало да помага във времето на война.

Александра, която днес е в София, но преди 7 години е живяла в Харков, ги познава от преди войната.

"В Харков имам страшно много приятели. За съжаление не успяваме да се чуем много, защото те са страшно ангажирани в момента", разказва тя.

От тъмно до тъмно - пазаруват, готвят, разнасят храна, настаняват хора в църквата.

БНТ: Къде се намирате в момента?

"Това е складът ни, това са продукти от първа необходимост, тук ги съхраняваме, купуваме ги и ги караме на хората. Хора, които са останали сами, инвалиди или многодетни семейства. Хляб, всичко това, купуваме и разнасяме на хората, както и на такива, които са попаднали на места където се стреля, където няма супермаркети и не могат да намерят продукти там. Това е храна приготвена за армията, в тези съдове и количества готвим и помагаме на армията", казва Фалий Сергей.

От къде да купят продукти става все по-труден въпрос. По-голяма част от магазините са бомбардирани. Някои - като този, са наводнени. И полупразни.

"Много е трудно да се каже днес например колко супермаркета работят, защото част от тях са разпродали стоката си и затварят", каза Фалий Сергей.

"Движим се в ситуация на непрекъснат смог над града от пожари. Утрото започва с дим, който пречи да се види надалече, в града непрекъснато горят огньове, всичко се покрива с пепел", казва Фалий Слава.

"Очакваме, че скоро ще имаме сериозен проблем с бензина, защото през последните три дни бомбардират нашите нефтени бази", казва Фалий Сергей.

Пасторът Фалий Виталий казва:

"Сега влизаме в бункера, тук няма хора, донесли сме си столове, на тях също спим. Страната ни е толкова разбита, че имаме нужда от всичко- лекарства, памперси, дрехи, елементарни продукти за хранене, за децата - хумана. Има хора, които нямат нищо, нито ток, нито газ, нито отопление. И все пак това, което ни се случва е Божие чудо. Около нас паднаха седем снаряда и нито един не се е взриви. Всичко около нас е разрушено, а ние не сме засегнати".

За 33 денонощия всеки от тях е спал по-малко от 100 часа. Но и тази сметка я правим ние. Не те.

"Няма друг начин, по който бихме могли да постъпим. Длъжни сме последни да си тръгнем", казва пасторът.

И вместо ние на тях, те нас дават надежда.

В Инстаграм профилите си ТУК и ТУК синовете на пастора всеки ден качват видеа, в които показват как се оцелява по време на война и какво коства задоволяването на битовите нужди. Освен време и риск тази борба коства и пари. За да купуват това, което е останало в магазина и бензина, който е поскъпнал 6 пъти от началото на войната, семейството разчита на лични средства и дарения.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ повишава капиталовия буфер. Ще се отрази ли това на джоба ни?
БНБ повишава капиталовия буфер. Ще се отрази ли това на джоба ни?
Готвят промени в учебните програми. Как и какво учат децата ни?
Готвят промени в учебните програми. Как и какво учат децата ни?