НОВИНИ

Болногледачка се отказа от правото си за първи път да гласува - помага на COVID пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 04.04.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Болногледачка се отказа от правото си за първи път да гласува на парламентарни избори и остана на смяна, за да помага на пациенти с COVID инфекция. Случаят е от болница "Свети Мина" в Пловдив.

В COVID отделенията на болницата 7 от 10 легла вече са заети. Въпреки натоварването и напрежението всеки пациент, който иска да участва във вота има възможност да го направи.

"Става трансфер на болните от единия до другия етаж, при необходимост, при желание на човека да гласува", заяви проф. Петър Петров - управител на МБАЛ "Свети Мина".

Дежурните лекари, медицински сестри и санитари също гласуват в болницата, където са разкрити две секции. Едната е в COVID отделението, другата в поликлиниката.

"Естествено ще гласуваме, като всеки човек, който държи на политическата обстановка и този, който ще ни ръководи, а тук в нашата болница от медицинска гледна точка ние си изпълняваме задълженията на работното място", допълни д-р Любомир Филипов.

За Галена Назърова изборният ден е различен. 20-годишната болногледачка е от Казанлък и няма да може да гласува в Пловдив. Въпреки, че това е първата ѝ възможност да избира депутати за българския парламент.

"За мен изборите в този случай заемат второ място. Просто така го чувствам, може би, защото аз също съм прекарала този вирус. Отне ми около 2 месеца да се възстановя, знам как е човек да се чувства по този начин, знам през какво преминава, знам колко е трудно", каза болногледачката Галена Назърова.

Затова младата жена не е включена в избирателния списък на болницата.

"Адресната ѝ регистрация не е пловдивска, няма как, не го е предвидила 3 месеца по-рано, няма как да гласува в момента, но това е нейн личен избор", коментира проф. Петър Петров управител на МБАЛ "Свети Мина".

Изборът на Галена е вместо бюлетина да носи кураж и утеха на болните.

"Дори факта да хвана нечия ръка, която страда, означава много повече от това да дам гласа си", каза още Галена Назърова.

От ръководството на болницата обясниха, че за придвижването на пациентите до изборните урни разчитат на болногледачите и санитарите. За да могат лекарите и медицинските сестри да работят на първа линия и в изборния ден.

За изборите в болниците в Пловдив са съставени 16 подвижни СИК, като 7 от тях са в COVID отделения.

Автор: Димитър Димитров

В деня на вота изборът е само един - БНТ. Изберете важното - в телевизионния ефир и на нашия сайт BNTNEWS.BG.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Картината на изборите през погледа на децата
Картината на изборите през погледа на децата
Гласуване в отдалечените села - вълнуват ли се хората?
Гласуване в отдалечените села - вълнуват ли се хората?