НОВИНИ

Борисов и председателите на ЕК и Европейския съвет инспектираха границите от въздуха (ОБОБЩЕНИЕ)

Александър Марков
от Александър Марков
22:08, 03.03.2020
Чете се за: 01:41 мин.
Политика

ЕС продължава разговорите за стратегически подход спрямо миграцията и политиката към Турция.

Това стана ясно, след като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел инспектираха от въздуха границите на България с Турция и Гърция. Те бяха водени и посрещнати от премиера Бойко Борисов.

Тримата проведоха лидерска среща в София.

В ранния следобяд премиерът Бойко Борисов отлетя за българо-гръцката граница, за да посрещне председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел заради миграционната криза. В граничната зона повтори:

Бойко Борисов - министъ-председател: Моята тактика е различна, тя е за добросъседство и мир. В региона конфликт означава по-нисък растеж, по-малко инвестиции, по-малко туризъм. Притеснени хора. Работим тихо, дисциплинирано, разумно, не работим срещу нашите съседи, които и да са те. Това се оценява високо в Европа.

Премиерът показа оградата по границата с Турция на гостите и лично ги откара до хеликоптерите, с които инспектираха границата от въздуха.

Бойко Борисов - министър-председател: Истината е в политическо и дипломатическо решение.

Лидерите облетяха българо-турската и българо-гръцката граници. По време на полета премиерът запозна лидерите с огромната отговорност, която носи България, охранявайки външните граници на Европейския съюз. Лично от въздуха им показа оградата с Турция.

Бойко Борисов - министър-председател: Това е 300 км.

След час и половина лидерите започнаха срещата си вече в София. След срещата стана ясно: ЕС и България продължават преговорите в опит да намерят стратегически подход към миграционната криза и отношенията с Турция.

Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК: В лицето на премиера Борисов виждаме не само приятел, но и истински европеец. Проведохме много интензивни разговори за стратегическия подход, който предприемаме по отношение на миграцията и как да работим с Турция в региона. За нас беше важно да се поучим от огромния опит, който премиерът Борисов има в региона и добросъседските отношения, които България има с останалите страни.

Урсула фон дер Лайен заяви още, че българският опит е от стратегическо значение за региона. А председателят на Съвета Шарл Мишел - че ЕС се е убедил, колко е ангажирана България в охрана на външните граници.

Шарл Мишел - председател на Съвета на ЕС: Това е важно не само за България, а и за бъдещето на ЕС. И виждаме всички усилия, които до момента сте положили и продължавате да полагате за опазването на границите. Искам да кажа, че може да разчитате на европейската солидарност. Също обменихме и възгледи на европейско равнище. И установихме за пореден път, че ЕС, държавите-членки, трябва да действат заедно, за да бъдат по-ефективни на международно равнище.

Бойко Борисов беше категоричен: разговорите за намиране на изход от кризата трябва да продължат.

Бойко Борисов - министър-председател: Това, което се договорихме, продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които в нашия регион има. Убедени сме, че само с такова разбирателство можем да решим и мигрантската, и не само криза в нашия регион.

Преди да изпрати фон дер Лайен, Борисов отново заяви, че България е за пример.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко ветровито днес, но ще завали
По-малко ветровито днес, но ще завали
Българското посолство в Лондон отбелязва със специален концерт 3 март
Българското посолство в Лондон отбелязва със специален концерт 3 март