НОВИНИ

Боряна Калейн защити сребърния си медал на Европейското в Израел

Боряна Калейн
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 18.06.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската гимнастичка Боряна Калейн защити сребърния си медал в многобоя от Европейското първенство, което се провежда в Израел. През миналата година състезателката завърши на второ място на шампионата във Варна.

Бронзовото отличие от Европейското по художествена гимнастика в Тел Авив е за другата българска представителка при жените Стилияна Николова.

Шампионка е представителката на домакините Дария Атаманов, която изигра много чисти четири съчетания. При дебюта си при жените тя събра сбор от 136.900 точки.

Боряна Калейн представи много чисто първите си две съчетания на лента и обръч, за които получи съответно 33.900 и 35.500 точки. След това настъпи леко разколебаване в представянето ѝ, което доведе до неточности на топка и бухалки, които бяха оценени от съдиите с 32.750 и 33.350 точки.

Възпитаничката на Мрияна Памукова събра сбор от 135.500 точки, като изостана с 1.400 точки след лидерката от Израел.

Боряна Калейн: Тъжна съм, защото знаех, че мога да се боря за златен медал

Стилияна Николова получи 31.500 точки на лента, а след това за изпълненията си ма обръч и топка беше оценена с 34.533 точки и 34.200 точки. В последното си изпълнение тя допусна неточност и получи 31.400 точки на бухалки.

Въпреки това Стилияна Николова, която е дебютант на Европейско първенство, успя да спечели бронзов медал на шампионата, което е голямо постижение за младата ни талантлива грация.

Русия и Беларус не участват на шампионата заради санкциите, наложени от Международната гимнастическа федерация за военната инвазия в Украйна.

Впечатление направи големият брой контестации, които бяха подадени в многобоя при жените.

Българското участие в днешния ден не е приключило. От 19.00 часа започва потокът, в който ще се състезава ансамбълът ни, воден от треньора Весела Димитрова. Тази вечер ще научим кои са победителите в многобоя при ансамблите, както и в отборната надпревара при жените. Нашият тим е временен лидер след квалификациите при жените индивидуално. Развръзката на състезанието можете да гледате на живо по БНТ 3.

Утре, 19 юни, Боряна Калейн и Стилияна Николова продължават надпреварата за медалите, тъй като се класираха за финалите на всички четири уреда. БНТ 3 ще излъчва на живо състезанията от 10.00 часа.

Вижте как протече състезанието във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив подписа с Георги Каракашев
Локомотив Пловдив подписа с Георги Каракашев
Министър Иванов: Трябва да надделее разговорът
Министър Иванов: Трябва да надделее разговорът