НОВИНИ

Броени минути до старта на Игрите в Пекин: Путин пристигна в китайската столица

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:24, 04.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
броени минути старта игрите пекин путин пристигна китайската столица
Слушай новината

В Пекин пристигнаха световни лидери за откриването на Зимните олимпийски игри. В китайската столица е и руският президент Владимир Путин.

Преди официалната церемония той се срещна с китайския си колега Си Дзинпин. Двамата лидери са обсъдили възможностите за по-близко сътрудничество на фона на растящото напрежение със Съединените щати. Началото на Зимните олимпийски игри в Пекин можете да проследите по БНТ от 14.00 ч.

Какво трябва да знаем за Пекин 2022 преди откриването на Игрите?

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри на фона на бойкот от страна на редица западни страни заради системното нарушаване на човешките права в страната домакин.

Спорт с мирис на политика - какво стои зад бойкота на зимната Олимпиада в Пекин?

Сред тях са Съединените щати, Великобритания и Австралия. Други държави използваха пандемията като претекст да не изпратят свои официални представители в Пекин.

Преди Путин в Пекин пристигна руският външен министър Сергей Лавров, който е и първият чуждестранен политик там от две години насам, тъй като китайската столица се опитваше да се запази от COVID-19.

Световните лидери започнаха да пристигат за откриването на Зимните Олимпийски игри в Пекин

Именно заради това и сега мерките за сигурност в Пекин са сериозни, но настроението на местните хора е приповдигнато преди голямото събитие.

"Дойдоха много лидери на различни държави, което е признание за Китай и за мерките във връзка с COVID-19. Няма причина ние, китайците, да не очакваме с нетърпение Олимпиадата. Аз съм на 60 години и съм много горд. Може би за последен път в моя живот има Олимпиада толкова близо до мен", заяви Мао Мин, доброволец на Игрите в Пекин през 2018 година.

"Исках детето ми да усети атмосферата. Горда съм, че домът ми е наблизо. Дъщеря ми ми е толкова малка и искам да ѝ направя снимки за спомен", споделя местна жителка.

Зимните олимпийски игри ще продължат до 20 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казусът "Магнитски", скъпият ток за общините и Планът за възстановяване провокираха остри реплики на блицконтрола
Казусът "Магнитски", скъпият ток за общините и Планът за възстановяване провокираха остри реплики на блицконтрола
ЕС е готов с пакета санкции срещу Русия, ако тя продължи с агресията си срещу Украйна
ЕС е готов с пакета санкции срещу Русия, ако тя продължи с агресията си срещу Украйна