НОВИНИ

Буря. Но дали е в чаша вода?

Джани Инфантино
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 17.03.2023
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Конгресът на ФИФА в Кигали премина изключително спокойно. Даже повечето хора изобщо не разбраха, че се е провело подобно събитие, на което между другото президентът на централата Джани Инфантино беше преизбран. И друг развой беше невъзможен просто защото нямаше друг кандидат. Швейцарецът ще управлява поне до 2027, когато спокойно може да реши отново да влезе в битката за президентския пост и още по-спокойно да остане на власт във футбола до 2031.

Това показва, че доверието в него от страните-членки явно е голямо, репутацията му е солидна, особено ако я сравняваме с тази на бивши управници в структурите Сеп Блатер и Мишел Платини, говори убедително и … борави умело с финансите. И все пак – една тема отново катализира достатъчно негативен отзвук – евентуалното финансиране на Световното първенство по футбол за жени през това лято и хипотетичния договор за спонсорство с Visit Saudi. Информацията, че споразумение между Саудитска Арабия и ФИФА ще има се появи още през януари, което накара домакините на Мондиала за дамите – Австралия и Нова Зеландия да ревнат в един глас против подобен договор заради печално известните проблеми на арабската страна в човешки план – погазване на права и явно разделение между половете, което би било в остър разрез с концепцията за Световно първенство за жени.

С други думи – Visit Saudi беше посочен като нежелан и неподходящ партньор. Една от най-известните жени в този спорт – Вивиан Миедема, нападателка на Нидерландия, обвини ФИФА и дори порица централата, че изобщо си е помислила да сключи подобно партньорство.

На конгреса Джани Инфантино призна, че плановете за спонсорство на Visit Saudi се провалят, но далеч не показа, че се смята за виновен. Напротив – доста аргументирано обясни позицията си: "В крайна сметка разговорите не доведоха до нищо. Буря в чаша вода", каза швейцарецът, но добави, че не вижда нищо нередно в подобна сделка, защото ФИФА е структура от 211 страни, всяка една от които е с равни права. Тоест – няма проблем в евентуални спонсорски договори с Бразилия, Индия, Китай, САЩ или Саудитска Арабия. И целта е да се намери начин да се инвестират парите на всеки спонсор в мъжкия футбол. И в женския футбол, и във всяко едно направление и разновидност на играта.

И съвсем неслучайно Инфантино информира слушащите го делегати, че ежегодната търговия между Саудитска Арабия и Австралия възлиза на 1 милиард и 500 милиона щатски долара, а не е забелязал това да е проблем за някоя от двете държави. След като обясни за двойните стандарти, размислите му преминаха в посока, която допълнително щеше да убеди всички във визионерството му – наградният фонд за Мондиала за жени това лято вече ще възлиза на 150 милиона долара, като ще бъде увеличен с 300% в сравнение с последното световно първенство през 2019. От чисто футболна гледна точка – това ще бъде първият Мондиал при нежния пол, в който за титлата ще се борят 32 държави. Инфантино дори нападна телевизиите тактично, някои от тях – национални и финансирани от парите на данъкоплатеца, че предлагат оферти, които са със стократно по-малка стойност от тези за мъжките футболни първенства: "Добре, предложете ни с 20% по-малко, с 50% по-малко, но това вече е прекалено", доразви теорията си.

Джани Инфантино иска следващите две световни първенства – за мъже през 2026 и за жени през 2027 да са с еднакъв награден фонд. Това изглежда като "кауза пердута" на фона на сегашните спонсорски договори за мъжете, но и идеята не бива да бъде изхвърляна в кошчето. Още повече, че неин радетел е човекът, който успя да потуши негодуванието от провеждането на Световно първенство в Катар и да обясни защо използването на финансови средства от Саудитска Арабия е нормално. Докато провежда конгрес в Руанда.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова елиминира първата поставена в Палманова
Гергана Топалова елиминира първата поставена в Палманова
Петима арестувани при спецакция в Хасково
Петима арестувани при спецакция в Хасково