НОВИНИ

Царицата на Розата в Карлово отправи послание за здраве и берекет

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 29.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

В Карлово днес е Празника на розата. Честванията се провеждат, въпреки трудностите по прибиране на розовия цвят заради ниската изкупна цена, недостига на берачи и липсата на достатъчно розоварни, които да изкупуват цвета. В масивите край града бе възпроизведен уникалният обичай "Розобер".

Жени и деца, облечени в автентични носии, изпълниха песни за плодородие. Те възпроизведоха уникалния обичай "Розобер" в знак на дълбоко преклонение към труда на всички розопроизводители, които въпреки трудностите, продължават да полагат усилия поминъкът да бъде съхранен.

"Става се рано сутрин и гюлът се бере. В редовете се пеят песни за плодородие. Много е богата тази година реколтата, но дали ще успеят да приберат цвета производителите. Проблемите са големи, цените не са достатъчни за покриване на разходите. Традициите трябва да продължат, защото те са символ на България и без тях България няма да е това", разказа Пепа Стефанова.

Тазгодишната Царица на Розата бе изведена тържествено от розовите градини. Тя отправи послание за здраве и берекет.

"Пожелавам на хората здраве и благополучие. Те ще се насладят на красотата и разнообразието от танци и костюми, защото те са символ на нашите обичаи и традиции", каза Елена Данова - Царица на Розата Карлово 2021 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ню Йорк отваря врати първият официален магазин за Хари Потър
В Ню Йорк отваря врати първият официален магазин за Хари Потър
Пламен Димитров, КНСБ: Подкрепата на засегнатия бизнес трябва да продължи
Пламен Димитров, КНСБ: Подкрепата на засегнатия бизнес трябва да продължи