НОВИНИ

Над 7 тона боклуци извадиха рибари от Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 29.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Варненски рибари доброволци извадиха от морето над 7 тона метал и пластмаса. В продължение на повече от 6 месеца те събират и данни от акцията по почистването. Днес рибарите изнесоха информация за извадените отпадъци и търсят съдействие от институциите за извозването и рециклирането им.

Пламен се занимава с риболов от две години. Всеки път се връща с подобни находки като тази.

"Това се нарича парагат. Използва се за риболов на акула, на калкан, на кая. Съдейки по големината на куките това е за калкан. И можем да заключим, че са бракониерски, защото както всички знаем в момента има забрана за риболов на калкан", обясни рибарят Пламен Ненков.

За съжаление неговите наблюдения през последната година показват, че отпадъците в морето не намаляват.

"В района на Поморие и на Царево беше най-мръсния район, в който сме риболували след района ни за калкан, който е горе до румънската граница срещу река Дунав", каза Пламен Ненков.

Рибарите са извадили 50 километра рибарски мрежи и още над 5 тона автомобилни гуми, пластмасови отпадъци и електроуреди. Най-големият проблем са найлоновите торбички, а заради пандемията маските и ръкавиците тепърва започват да се трупат в морето.

"Страшно е положението. Не се пази морето. Концентрацията на отпадъците е по фарватерите. Това са пътищата, които са очертани за търговското корабоплаване. Основните полета с отпадъци са точно там. Хладилници, перални, стари легла. Неща, които въобще не можете да си помислите", допълни рибарят Емил Милев.

Инициативата започнала, защото рибарите потърсили сведения за "призрачния улов", който вреди на еко системите в Черно море. Това са изоставени рибарски мрежи, които, носейки се улавят всякакви морски обитатели. И понеже не могли да намерят данни решили сами да направят проучване.

"Събрахме супер ценни данни, които надяваме се да можем да дадем на институция, университет или който и да било за да продължи тази работа в чисто научен план. Събрали сме и много изводи как искаме да продължи тази инициатива", изтъкна рибарят Георги Гавазов.

Рибарите ще продължат с кампанията, но най-спешно е държавата да се ангажира да депонира и преработва отпадъците, защото до сега всички фирми са участвали доброволно.

Текст: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионската лига ще грее в синьо, но с какъв нюанс?
Шампионската лига ще грее в синьо, но с какъв нюанс?
Студентите ще могат да се връщат в аудиториите от новата академична година
Студентите ще могат да се връщат в аудиториите от новата академична година