Пламен Димитров, КНСБ: Подкрепата на засегнатия бизнес трябва да продължи

от БНТ
08:28, 29.05.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Подкрепата за засегнатия от пандемията бизнес трябва да продължи, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в "Денят започва с Георги Любенов".

По думите му, не е отпаднала необходимостта от подкрепа на пострадалия бизнес.

"Целият туризъм към момента, макар и да се възстановява спрямо 2020 година, е на не повече от 40 - 50% от 2019 година като заявки за заетост и т.н. Градският транспорт пострада много миналата година и през тази година. Има сектори, 4 - 5, които продължават да изпитват крещяща нужда от подкрепа и за тях тази мярка 60 на 40, модифицирана в един друг вариант, както ние предлагаме с бизнеса, т.е. 75% да бъдат подкрепени от брутното им възнаграждение, когато не работя", уточни Димитров.

Още в края на април нашето мнение беше, че се налага актуализация на бюджета и с течение на времето това се доказа много ясно, каза още Димитров.

"На първо място се видя, че предвидените за пенсионерите 50 лева ги няма в бюджета. На второ място мярката за подкрепата на заетостта - 60 на 40, 80 на 20, "Запази ме" - парите за тези инициативи също не са налични. Не на последно място това са мерките за подкрепа на хората на първа линия. Твърди се, че средства за тези мерки има до края на юни, но след това въпросът стои нерешен", отбеляза Димитров.

Най-засегнатите сектори от коронакризата са туризмът, ресторантьорството, транспортът, преработващата промишленост, обясни той. По думите му Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се довърши. Той е внесен в Брюксел за предварителна оценка. В него са заложени големите пари за възстановяване, но той не отменя мерките за асиметрично пострадалите бизнеси, които се нуждаят от подкрепа, обясни президентът на КНСБ.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Царицата на Розата в Карлово отправи послание за здраве и берекет
Царицата на Розата в Карлово отправи послание за здраве и берекет
Шампионската лига ще грее в синьо, но с какъв нюанс?
Шампионската лига ще грее в синьо, но с какъв нюанс?