НОВИНИ

ЦИК: Избирателната активност извън страната е рекордна

цик избирателната активност извън страната рекордна
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 17.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Избирателната активност извън страната е рекордна, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

За първи път гласуват повече от 220 000 наши сънародници. Предишният рекорд е бил на 4 април тази година, когато гласуваха над 180 000 души.

"Т.е. ние забелязваме обратна тенденция на тази, която има в България. Избирателите извън страната проявиха по-висока активност, отколкото когато и да било друг път", каза Цветозар Томов.

Като проблем при провеждането на вота зад граница Томов открои разпращането на изборните книжа за втория тур и машините, с които ще се гласува. Става въпрос за нови устройства, които не са използвани на първи тур. Те вече пътуват до секционните избирателни комисии.

"Възможно е да има места съществува риск машините да не стигнат навреме", алармира Цветозар Томов.

Днес са постъпили сигнали и за вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини до секционни избирателни комисии отвъд океана. Външно министерство прави всичко възможно да се съкрати срокът за доставка, обясниха от ЦИК.

На брифинг в ЦИК говорителите на комисията представиха демоверсията на електронната бюлетина за гласуване с машина за балотажа на изборите за президент и вицепрезидент в неделя - 21 ноември.

Бюлетината ще е на една страница само с двете кандидат-президентски двойки и полето "Не подкрепям никого". Номерата в бюлетината на 21-ви ноември ще бъдат същите, с които гласувахме за тези кандидат-президентски двойки на 14 ноември.

ЦИК вече обяви окончателните резултати от първия тур на изборите за президент. Към 20.00 часа на 14 ноември при 100% обработени протоколи активността е била 40.5%.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Животът в кадър" в черно-бели фотографии
"Животът в кадър" в черно-бели фотографии
Училищата с изборни секции ще учат онлайн в понеделник
Училищата с изборни секции ще учат онлайн в понеделник