НОВИНИ

ЦИК още не е обсъдила решението на ВАС за контролните разписки

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:00, 04.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
живо цик обсъдила решението вас контролните разписки
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов дават информация за важните срокове, свързани с организацията и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент и избор за Народно събрание, насрочени на 14 ноември.

Подготовката върви сравнително нормално. Няма проблем, който да не можем да разрешим.

Рязко се увеличи броят на организациите, подали заявления за наблюдатели - те вече са 16, като общият брой за наблюдатели е 794, от тях 702 е регистрирала ЦИК. Предполагаме, че в последната седмица ще има още регистрации, тъй като срокът изтича в навечерието на самите избори, съобщи Цветозар Томов от ЦИК.

По отношение на социологическите проучвания - има 3 регистрирани агенции.

ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

Днес беше отменено решението на ЦИК за методически указания за изборите в страната за броенето на контролните разписки, но това не означава, че самото решение не е в сила за останалите му части. Методически указания за страната има, допълни Томов.

Не сме обсъждали решениета на ВАС като ЦИК, заяви Росица Матева.

Независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация на вота. Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала "Арена Армеец" през 2015 г., допълни Томов.

Вот 2 в 1: Какво ще стане, ако резултатите от флашката и броенето се разминават?

Дано да може да покрием всички изисквания на карантинирани и изолирани. За карантинираните е много по-тежка ситуацията в сравнение с изборите през юли, обясни Томов.

Всички допълнително закупени 1600 устройства са доставени в склада с машините и ще бъдат използвани за изборите, заяви Росица Матева.

В демо-версиите на машините бюлетините не съответстват на действителния брой кандидати и за двата броя избори. Вече постъпи оплакване от една партия. Тези демо-версии бяха изготвени преди да приключи регистрацията за тези избори. Ние не знаехме колко партии ще се регистрират, за да направим демо-версията с конкретния брой. Демо-версията е да покажем начина на гласуване - брой страници и т.н. Снощи взехме решение и изпратихме писмо на "Сиела норма" с въпрос за колко време може да изготвят нова демо-версия. Не е важно да има всички номера, важно е да се покаже на избирателите как да ги открият, обясни Росица Матева.

ЦИК ще сключи договор със "Сиела Норма" за софтуера на машините

Софтуерът на машините вече е предаден на ЦИК. Изискахме становища във връзка с авторските права на софтуера, допълни Матева.

Относно въпроса за контролни проверки, които ЦИК може да направи, Томов съобщи, че няма ограничение.

Дори да няма методически указания за гласуване извън страната, обучения ще има на база на указанията в страната. Днес изтича срокът за тези секции извън страната - имаме само един отказ, за секцията в Хонконг, обясни Томов относно гласуването в чужбина.

Вот 2 в 1 в чужбина: 760 секции ще бъдат открити в 68 държави

Целият брифинг вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят бус лентите в София за училищни автобуси
Отварят бус лентите в София за училищни автобуси
Радев: Правителството прави всичко възможно да овладее кризата, без да затваряме държавата
Радев: Правителството прави всичко възможно да овладее кризата, без да затваряме държавата