НОВИНИ

Цончо Ганев: България трябва да запази пълен неутралитет

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 26.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Предоставянето на военна техника от наша страна за Украйна е пряка интервенция и не смятам, че ние имаме място в този конфликт. Трябва да запазим пълен неутралитет", заяви в студиото на "Говори сега" зам.-председателят на НС от "Възраждане" Цончо Ганев.

"Това е братоубийствена война. Що се отнася до исканата военна техника, недопустимо е ние да предоставяме каквото и да е било", категоричен е той.

НС прие обща декларация за военните действия в Украйна

Обсъжданията както за общата декларация на Народното събрание, така и за ограничаването на плащанията към Руската федерация, са довели до пълно разцепление в управляващата коалиция и в парламента, заяви Ганев.

"В края на приемането на бюджета беше коментирано да се прекратят плащанията към Русия за българска техника, която се ремонтира. Което автоматично значи, че ние имаме няколко самолета - да ги забравим, защото няма кой да ги ремонтира", допълни той.

"Възраждане" са предложили в декларацията да се посочи изрично, че България ще предостави хуманитарна помощ на Украйна, защото просто формулировката "помощ" би означавала да изпратим всичко, включително оръжие, обясни Ганев.

"В тази декларация осъдихме въпросната война, осъдихме нахлуването на Русия в Украйна. Единственото, за което през цялото време се борихме и защитаваме е, че България по никакъв начин не трябва да участва в санкции спрямо Русия, защото ние, за огромно съжаление, сме тотално зависими от Русия", каза Цончо Ганев.

Той смята, че е възможно Русия да наложи тежки реципрочни санкции спрямо страната ни, като даде пример с вноса на газ и ядрено гориво оттам, както и ремонтите в АЕЦ "Козлодуй", които се извършват с руски части.

Русия затваря въздушното си пространство за авиопревозвачи от България, Чехия и Полша

Според Ганев Стефан Янев не е направил реформи нито като служебен премиер, нито като военен министър.

"Той е бледо копие на това, което имаме като външна политика. Като министър-председател нищо не промени във външен план, по никакъв начин не реформира българската армия. По никакъв начин не мисля, че води различна политика от това, което води Кирил Петков", коментира Цончо Ганев.

Стефан Янев: Няма пряка заплаха към територията на България

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Пламен Димитров: Очаква се покачване на цената на бензина, заради финансовите санкции към Русия
Д-р Пламен Димитров: Очаква се покачване на цената на бензина, заради финансовите санкции към Русия
Миглена Селишка стигна до бронза на "Яшар Догу"
Миглена Селишка стигна до бронза на "Яшар Догу"