НОВИНИ

Да общуваш с поглед - как новите технологии помагат на невербалните деца

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:38, 29.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

От 3 години с помощта на устройство, което управлява с поглед, 9-годишният Калоян може да изразява чувствата и емоциите си. Подобна помощ за децата, които имат проблем с общуването, може да осигури и кампанията на УНИЦЕФ "Глас за всяко дете" - от специални книги и химикалки до сложни устройства за синтезиране на говор.

Живот по график. От понеделник до неделя. Сутрин на училище, следобед - рехабилитация.

Петя Гергова, майка: Ние всички живеем неговия живот. Сега опитваме се да живеем и нашия, но нещата малко се преплитат.

Калоян е единственото дете за Петя и Николай. На 2 години и 6 месеца му е поставена диагнозата - атактична детска церебрална парализа. И днес има проблем с равновесието, но с подходящата рехабилитация успява за няколко секунди да остане стабилен сам, без помощ.

Калоян е от невербалните деца - не може да говори. Затова устройство за контрол с поглед му помага да изразява чувствата си, да общува с близките си.

Петя Гергова, майка: Аз исках да знам какво му е в главата, аз исках да знам... виждам, че той реагира и то реагира адекватно, че той е емоционален, емпатичен, но на нас това не ни беше достатъчно. Искахме да комуникираме с него.

Десислава Чакърова, психолог: Всеки трябва да може сам да изкаже това, което иска, което мисли, което чувства, а не ние да отгатваме. По време на нашите срещи, аз се фокусирам върху изграждане на умения за комуникация. В момента тя се случва с помощта на символи. В бъдеще съм сигурна, че ще започне да пише и с клавиатура. Коко много напредна. В момента използва голям набор от символи, за да изразява какво иска.

Калоян посещава ерготерапевт, педагог, логопед. Ходи на езда, кинезитерапия, плуване. Най-щастлив обаче се чувства сред семейството си.

Петя Гергова, майка: Да си различен не е грях. Да си различен е дар, защото показваш на света, че не нужно всички да сме по калъп.

Често във всекидневието на Петя и Николай присъствал страхът. Излекували го с вяра, надежда и любов.

Николай Найденов, баща: Най-голямо богатство на света за мен, той е моето дете, той е моето сърце. Той е моето всичко. Mоже да има проблеми, но бих дал живота си за него.

Петя Гергова, майка: И нашият свят е хубав, много хубав, нашият свят е пълен с любов, благодарение на него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват лекаря на Марадона за непредумишлено убийство
Разследват лекаря на Марадона за непредумишлено убийство
Виртуално вместо в книжарница - в какво да внимаваме при онлайн пазаруването на книги
Виртуално вместо в книжарница - в какво да внимаваме при онлайн пазаруването на книги