НОВИНИ

Втори протест на полицаите - настояват за 30% по-високи заплати (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:12, 29.11.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Полицаите излязоха за втори път на национален протест този месец. Те настояват за увеличение на заплатите с 30, а не с 15%, както беше решено тази седмица с приемането на държавния бюджет. Служителите на реда са категорични, че няма да спрат да изразяват недоволството си и ще продължат с протестите.

С малко физическо присъствие заради епидемичната обстановка и символично представяне на отсъстващите с каски и полицейски колички - така премина протестът на полицаите. Жълтите павета останаха затворени за час.

Служителите на реда са обидени, че не им е призната работата на първа линия наравно с много други държавни структури, които ще получат 30% увеличение.

Иван Димитров - председател на синдикално дружество на пожарникари и спасители Русе: И в този случай нас ни извадиха оттам, нашето място винаги е било там и е там. Ние винаги оказваме съдействие на Спешна помощ. На нас никой не ни дава обяснение кой от какво е болен. Никой не ни дава след това развитието на този болен , който сме носили.

Валентин Попов, председател на СФСМВР: Доживяхме време, когато звъниш на Бърза помощ и идва жандармерия. Някои от ония момчета, които в момента охраняват това мероприятие, се занимават и с другата дейност - извозват болни от COVID-19.

Обидно им е още, че народни представители са казали, че ще вземат пари от децата, за да ги дадат на тях.

Иван Димитров - председател на синдикално дружество на пожарникари и спасители Русе: От децата ще вземат пари, за да дадат на нас, от нашите деца, което беше също много обидно.

Полицаите не искат пари за сметка на детски надбавки

Полицаите и пожарникарите изразиха недоволство, че не са участвали в преговорите за заплати като равностоен партньор, а само им били съобщавани решения, без диалог.

Не са съгласни, че протестират само заради пари. Припомнят, че първите им протести за по-големи заплати са от три години. Иначе глобално отдавна искали друго.

Валентин Попов, председател на СФСМВР: Едно от големите наши искания винаги е било истинска реална реформа в МВР.

От Синдикалната федерация твърдят, че системата им се задъхва и служителите на МВР са на ръба на силите си. Пожарникари от провинцията не стигнаха до протеста и се върнаха от път, заради починал техен колега от COVID-19.

По същото време контрапротест на майките от "Системата ни убива" стигна до протеста на полицаите. Те са против полицията, защото според тях тя обиждала протестиращите и употребявала физическа сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крие ли риск от депресия работата в домашна среда
Крие ли риск от депресия работата в домашна среда
Медици от Поморие работят в COVID отделение за 650 лв.
Медици от Поморие работят в COVID отделение за 650 лв.