Даниел Митов: Очертават се кратки месеци живот пред този парламент

от БНТ
21:22, 23.04.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Очертават се кратки месеци живот пред този парламент. Беше грешка другите партии да не дойдат на разговор, врагове сядат на една маса и си говорят, опитахме се да постигнем консенсус. Те или се готвят за избори веднага, или проявяват политическа незрялост. Това заяви в предаването "Панорама" предложеният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов.

"Като гледам законопроектите, виждам, че в парламента господства желанието за реванш. Не може да няма грешки, когато се управлява близо 12 години. Борисов е гръмоотвод на всякакви критики и все пак ГЕРБ получава доверие. Политическата криза ще приключи, когато бъде намерена формула, в която и ГЕРБ да участва по някакъв начин в управлението. Това може да стане и след следващи избори", отбеляза Даниел Митов.

Той прогнозира, че отново партиите ще трябва да седнат на една маса и да разговарят.

"Не трябва да хвърляме камъни един върху друг. Като гледам какво се случва в парламента ми става тъжно. Вместо да дебатираме здравна криза, икономическите мерки след последствията от пандемията, ние се занимаваме с Изборния кодекс. Гласуване по пощата, което няма как да се случи технически", добави Даниел Митов.

По думите му, за да се въведе електронно гласуване, трябва да се покрият много критерии и няма начин в тези месеци това да стане.

"Винаги има шанс, ние бяхме длъжни пред избирателите си, в името на това да има стабилен кабинет и управление на държавата в труден за нея момент. Бяхме длъжни да предложим кабинет", коментира Даниел Митов.

По думите му посланието "Даниел Митов премиер" има няколко посоки - ясна заявка за проевропейско и проатлантическо позициониране.

"Беше жест от страна на Борисов, той отстъпи встрани и показа воля да даде възможност за разговори в друг формат. Това, което ни интересува, е държавата да има стабилно правителство и българската демокрация да функционира, да отговорим на очакванията на близо милион български избиратели", добави Даниел Митов.

ГЕРБ върнаха мандата за правителство, Радев връчва следващия другата седмица (Обзор)

Той бе категоричен, че проведените на 4 април парламентарни избори са били легитимни.

Даниел Митов коментира събитията в Чехия и Украйна така:

"Кремъл си е поставил задача да дестабилизира демокрациите по всякакъв начин. Нямам информация, за да кажа нещо по случая "Гебрев", не винаги нещо, по което се работи, може да става публично веднага", каза Даниел Митов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Йордан Цонев: Вървим с бърза скорост към предсрочни избори
Йордан Цонев: Вървим с бърза скорост към предсрочни избори
С факелно шествие варненци отбелязаха годишнината от арменския геноцид
С факелно шествие варненци отбелязаха годишнината от арменския геноцид