НОВИНИ

Празник на четящите хора - отбелязваме Световния ден на книгата

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 23.04.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Днес четящите хора официално празнуват, защото е Световният ден на книгата и на авторското право.

За четящите обаче не е достатъчен само един ден, тъй като привързаността към книгите не може да бъде поставена в рамки.

"Има много четящи хора, особено младите и се надяваме те да станат повече след нашето дарение", заяви Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека.

Читалище "Култура 1927" в село Негован е само с година по-старо от Столичната библиотека. Хората тук дълго време нямали библиотека. Лошото състояние на покрива и наводнения след проливни дъждове преди няколко години съсипват голяма част от книжния фонд, с който читалището разполага.

"Нямахме помещение. Библиотечният фонд не беше малък. Той е някъде около 11 000 тома", каза Румен Паунов, председател на читалище "Култура 1927" в село Негован.

Затова приеха с благодарност дарението от Столичната библиотека. Сред книгите имаше и такива с посвещение от съвременни български автори, специално за хората в Негован.

"Книгата е спасение, не само за едно село, не само за един народ, а и за всички народи, за целия свят", коментира Мария Христова-Атанасова, която е почитател на книгите.

Последната година на пандемия промени и пътя на книгата - вместо хората да ходят при тях, книгите отиваха при хората. Инициативата на община Велико Търново се радваше на голям интерес. Диана, която е читател в библиотеката от около 20 години, не се замислила и за минута дали да се включи.

"Обаждам се на посочения телефон и веднага идваха в рамките на около час служители от библиотеката и ми носеха каквото поискам", допълни Диана Цонева, участник в инициативата.

"Можем да кажем, че даже бяха изненадани до голяма степен от тази наша инициатива, оказала се в последствие, както разбрахме, уникална за България", каза още Момчил Шивачев от Регионална библиотека "П.Р. Славейков" във Велико Търново.

Така библиотеката е успяла да направи връзката между хората и книгите още по-силна.

Репортери: Цанка Николова и Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгартрансгаз" обяви, че ще закъснее с информацията за изграждането на "Турски поток"
"Булгартрансгаз" обяви, че ще закъснее с информацията за изграждането на "Турски поток"
Утре вечер в "Европейци": Гръцко лято в Солун - как се променят вкусовете на туристите в пандемията
Утре вечер в "Европейци": Гръцко лято в Солун - как се променят вкусовете на туристите в пандемията