НОВИНИ

Утре вечер в "Европейци": Гръцко лято в Солун - как се променят вкусовете на туристите в пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 23.04.2021
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Как се променят вкусовете и предпочитанията на туристите през последната пандемична година? Защо здравословното хранене, индивидуалният туризъм и местните традиции стават все по-важни за пътуващия човек?

В Солун работят с европейски програми, докато се готвят за гръцко лято и чакат туристите от цял свят - за това ще ни разкажат Аделина Радева и Станислав Ангелов утре вечер в предаването "Европейци".

Разходка в Солун с Аделина Радева - как пандемията промени града

Когато светът замре заради ковид кризата и нищо не работи така, както го познаваме – въпросът е как да построим своя свят отново и може ли това да се случи с познатите ни инструменти. В космополитния и гостоприемен Солун отдавна мислят за това. Оказва се, че Кохезионните програми на ЕС са добър помощник и в пандемията.

"Ковид кризата донесе голяма промяна за нас. За първи път започнахме да правим всичко онлайн. Но знаете ли, най-важното в тази онлайн организация на събитията е, че общината за първи път имаше собствени продукции, на практика влезе в ролята на продуцент, не сме купували готови продукции, както досега. И по този начин успяхме да използваме много голяма част от културния ресурс на града. А хората на изкуството, именно заради пандемията се намират в много трудно финансово положение. Говорим за 160 творци, 90%, от които са от града. И когато казвам творци – нямам предвид само артисти и музиканти. А и оператори, монтажисти, осветители – всички професионалисти от града, които по този начин все пак имаха някаква работа", заяви зам.-кметът по културата и туризма на Солун Мария Караяни.

Макар спадът в туризма да е болезнено осезаем – времето сега е подходящо да се начертаят нови, устойчиви на сегашните реалности проекти, които ще работят независимо от ситуацията.

Какви са тези проекти - цялото интервю на Аделина Радева очаквайте утре вечер - 24 април в "Европейци" веднага след централните новини в 20.00 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на четящите хора - отбелязваме Световния ден на книгата
Празник на четящите хора - отбелязваме Световния ден на книгата
Какви са възможните сценарии за осъществяване на кибератака?
Какви са възможните сценарии за осъществяване на кибератака?