НОВИНИ

ЕК дава две награди за иновативни идеи

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:52, 23.04.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Две награди - от 30 000 и 15 000 евро дава Европейската комисия в рамките на инициативата "Нов европейски Баухас". Инициативата цели да превърне зелената сделка в културен, икономически и екологичен проект. Тя обединява проекти от различни области на науката, културата, архитектурата, технологиите, образованието.

Комисарите Мария Габриел и Елиза Ферера обявиха днес началото на конкурса. Първото му направление е посветено на съществуващи проекти. Второто, което се нарича "Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди", е посветено на концепции или идеи, предложени от млади таланти на възраст до 30 години. Крайният срок за изпращане на проектите е 31 май.

"Категориите са 10 - те обхващат всичко, което е свързано с нашето ежедневие - от новите строителни материали, кръговата икономика и необходимостта да се рециклират материалите, и преминем към това публичните местата да бъдат приятни за всеки един от нас и за отдих и развитие, и стигнем до много силно послание за приноса на културата, фестивалите. Не сме пропуснали и общността на образованието, която има да играе много силна роля, защото имаме нужда да подготвим това бъдещо поколение да разполага с необходимите умения, така че зелената сделка и нейните амбициозни цели да се сбъднат", каза Мария Габриел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето остава по-хладно за сезона
Времето остава по-хладно за сезона
"Булгартрансгаз" обяви, че ще закъснее с информацията за изграждането на "Турски поток"
"Булгартрансгаз" обяви, че ще закъснее с информацията за изграждането на "Турски поток"