НОВИНИ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Йордания

Усилията са да се сложи край на войната в Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:56, 04.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен пристигна в Йордания в пореден опит за решаване на кризата в Газа. Вчера Блинкен беше в Израел, където призова за хуманитарна пауза в сраженията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли временно прекратяване на огъня, докато не бъдат освободени всички израелски заложници. На този фон ситуацията в Ивицата Газа остава тежка - според представители на ООН там вече няма безопасно място.

Антъни Блинкен е в Аман за среща с първите дипломати на Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства, Египет и палестински представител.

Рано тази сутрин държавният секретар на САЩ разговаря с ливанския служебен премиер Наджиб Микати, който е подчертал необходимостта от прекратяване на огъня в Газа и спиране по думите му на израелската агресия в Южен Ливан.

Усилията на разговорите в Саудитска Арабия са да се сложи край на войната в Газа и на хуманитарната катастрофа, която тя причинява.

Световната програма по прехраната предупреди, че Ивицата Газа е изправена пред изключителен недостиг на храна.

"В началото на кризата работехме с 23 пекарни, сега е само една заради недостига на гориво. Отделно заради това и болниците не могат да работят нормално, а линейките да достигат до хората. Нуждите тук бяха големи и преди настоящата криза", заяви Реем Нада, говорител на Световната програма по прехраната.

На този фон израелската армия съобщи тази сутрин, че вчера са ликвидирани над десет членове на Хамас и е унищожена още инфраструктура, използвана от групировката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бохум с първа победа за сезона в Бундеслигата
Бохум с първа победа за сезона в Бундеслигата
Спряха достъпа до крепостта Баба Вида във Видин
Спряха достъпа до крепостта Баба Вида във Видин