НОВИНИ

Българин, участващ в преговорите между Израел и Хамас: Всички правят опити да ограничат войната

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:48, 03.11.2023
Чете се за: 10:02 мин.
Близък изток
Слушай новината

Речта на шейх Хасан Насрала и посещението на Антъни Блинкен в Израел показват, че всички страни правят усилени опити да ограничат войната и тя да остане само в рамките на Ивицата Газа. Това заяви в интервю за "Панорама" Мирослав Зафиров - политически съветник на координатора на ООН за близкоизточния мирен процес, който участва и е в директен контакт както с Израел, така и с Хамас и Хизбула.

"Според хората, които са на място, ние вече се намираме в състояние на пълзяща интифада", казва Зафиров в интервю за БНТ на 4 февруари 2023 г.

БНТ: Още през февруари водихме този разговор с Вас. Това, което наблюдаваме в момента обаче, интифада ли е или нещо още по-голямо и по-страшно?

Мирослав Зафиров: О, не. Това, което наблюдаваме в момента, е война. Пълномащабна война на една държава срещу терористична организация в резултат на извършените актове на зверство на 7 октомври. Очакваше се в един момент да стигнем до това положение, в което двете страни ще си дадат “последен бой”. Резултата от това стечение на обстоятелствата наблюдаваме в момента - една война, която започна и вече тече един месец. Ако ме питате кога ще свърши, не мога да ви кажа, тъй като мисля, че никой не може да каже такова нещо.

БНТ: Днес лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула наруши мълчанието. Какво иска да каже Насрала на последователите на Хизбула?

Мирослав Зафиров: При първоначалните събития се очакваше Хизбула да отвори т.нар. "северен фронт". Към момента това по-скоро не се случва, организацията се придържа към една стратегия да напомня за себе си в границите на допустимото. Това обаче е доста опасно. Израел се намира в ситуация на колосална обществена консолидация. Случилото се на 7 октомври даде възможност на обществото да се концентрира върху идеята да победи и никога повече да не бъде изправено пред опасността да преживее това, което преживя сутринта на 7 октомври. Така че Хизбула сама по себе си като организация, която изключително внимателно следи Израел, а и самият Насрала е човек, който доста добре познава Израел, мисля, че ще се съобрази и с тези фактори. Освен речта на Насрала, в Израел днес пристигна и държавният секретар на САЩ Блинкен. Тоест налице са едни усилия от всички страни за поставянето на конфликта в някакви рамки. Ключовото в този момент са усилията войната да не прелее извън територията на Газа.

БНТ: Ключов е въпросът и за съдбата на заложниците - особено със започването на сухопътната операция на Израел. От години имате контакти и с Хамас, и с Хизбула, дори сте участвали в преговори за освобождаване на заложници в миналото. Какви са опциите на Хамас в тази ситуация - изглежда като че ли заложниците са единственият коз на групировката?

Мирослав Зафиров: Едва ли са много хората, особено във военното крило, които смятат, че могат да договорят своето съществуване след войната. В този смисъл вие преговаряте с хора, които малко или много са в положението да преговарят не за живота си, а за нещо друго. Това прави преговорите доста трудни, но аз мисля, че не са невъзможни. Заради това и наземната операция в момента тече с такава интензивност. Целта е да се покаже, че преговорите ще бъдат водени според условията, задавани от Израел. Има много хора от Хамас извън територията на Газа, които смятат че е възможна сделка с Израел под някаква форма. Аз мисля, че на този етап подобна сделка не е възможна, поне докато Израел не постигне минимума на своите стратегически военни цели. Заложниците ще бъдат използвани в максимална степен, за да се договорят възможно най-добрите условия, които Хамас си представя. Само че този път срещу себе си Хамас има една държава, която е решена да стигне докрай и тази решимост и от едната, и от другата страна е това, което прави конфликта непредвидим. Не мога да ви кажа например кога Израел ще реши да обяви хуманитарна пауза.

БНТ: Какви условия трябва да са налични, за да се съгласи Израел на такова нещо?

Мирослав Зафиров: Трябва да бъдат пуснати заложници, част от заложниците. В тази насока се водят разговори и в тази връзка има една определена готовност на партньорите на Израел, Катар включително, да съдействат за това нещо.

БНТ: Ролята на ООН в тази ситуация - на вашата мисия, на координатора за близкоизточния процес. В коя част от преговорите участвате?

Мирослав Зафиров: Ние сме основната сила зад хуманитарния коридор, като в момента се обсъжда потенциалът му да бъде увеличен. Само преди дни немалък брой чуждестранни граждани, включително българи, напуснаха Газа благополучно. Това не е възможно без участието на ООН.

БНТ: Израелската армия е в Газа, където цели унищожаването на Хамас. Какво се случва след това, има ли план?

Мирослав Зафиров: Има дебат какво ще се случи след това. Не е много лесно да се предпише рецепта - добре е първо да диагностицираме правилно и след това да назначим правилното лечение, за да не убием пациента. Пациентът, който обсъждаме в момента, се намира в критично състояние. Целта е да се даде една добра диагноза, да се диагностицира какво се случи, защо се стигна дотук...

БНТ: Премиерът на Израел Бенамин Нетаняху още в самото начало на войната каза, че тя ще промени Близкия изток. Възможно ли е тази война да е трамплинът, който ще накара страните най-накрая да започнат да преговарят сериозно за трайно решение на този конфликт?

Мирослав Зафиров: Напълно е възможно. Едно е ясно - спекулациите за възможен сценарий, при който формулата за две държави е променена във формула на една държава с два народа, е абсолютно невъзможен. При какви условия те ще продължат да съществуват - няма съмнения, че това състояние на съществувание ще продължи. Права сте, може би това е нещото, което ще направи Близкия изток различен. Проблемът е там, че в условията на глобална дестабилизация няма фиксация от страна на международната общност за това да бъде решен както този конфликт, така и всички останали на територията на Близкия изток. Това е една географска част от света, която за съжаление през последните години непрекъснато ни предлага конфликти. Преди 10 години видяхме последиците от появата на “Ислямска държава”, над 10 години тече сирийската война, кризите в Йемен, Ирак... Сега в момента наблюдаваме това, което се случва в Газа. Това е един огнен кръг, който започва да се затваря и изисква по-голямо внимание от онези, които наричат себе си световни лидери. За да се избегне най-лошият сценарий - един цикъл на насилие, който няма да може да бъде преодолян.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоренцо Музети ще участва на Sofia Open за трети пореден път
Лоренцо Музети ще участва на Sofia Open за трети пореден път
Без голове в 118-ото пловдивско дерби между Ботев и Локомотив
Без голове в 118-ото пловдивско дерби между Ботев и Локомотив