НОВИНИ

Спряха достъпа до крепостта Баба Вида във Видин

Причината е срутване във вътрешния двор

Снимка: БНР
bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 04.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Затвориха за посетители крепостта Баба Вида заради срутване във вътрешния двор.

Заповедта е на временно изпълняващия длъжността кмет на община Видин, след като от Регионалния исторически музей първи сигнализираха за проблема.

"Вече опасността е по-голяма, защото точно над прага на свода на вътрешния двор има един огромен камък, който се вижда как е отцепен, тоест липсва вече хоросанът, който го държи и това става изключително опасно, защото тук минава основният поток на посетителите", заяви Христина Кирилова, директор на РИМ-Видин.

Средновековната крепост Баба Вида е най-посещаваният исторически обект във Видин.

От години от музея алармират за необходимостта от реставрация, но досега са извършени само аварийни ремонти на две от кулите в крепостта.

"Тук просто няма как да се сложат едни предпазни въжета или ленти и да ги заобиколиш. Маршрутът за посещения е един и същ, а компрометираните, и опасните участъци са, които в момента видях, са точно по този маршрут, по който трябва да мине един посетител", каза Юлиян Петров, временно изпълняващ длъжността кмет на община Видин.

В края на август падна част от външната крепостна стена на "Баба Вида", но участъкът не попадаше в маршрута на туристите и достъпът до обекта не беше затворен. Сега опасността от срутване е във вътрешния двор, откъдето минават всички посетители.

През септември, след среща в Министерството на културата, на Общината е поставен седемдневен срок, в който да потърси инженер конструктор и той да изготви становище за аварийно укрепване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Йордания
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Йордания
Болоня записа минимален успех срещу Лацио в Серия А
Болоня записа минимален успех срещу Лацио в Серия А