НОВИНИ

Демонът от далечна Австралия

Вероятно прякорът на Алекс Де Минор подвежда за това, що за човек е той

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:34, 06.06.2024
Чете се за: 05:27 мин.
Тенис
алекс минор защити титлата акапулко
Снимка: БТА
Слушай новината

Когато прякорът ти е Демона, хората вероятно биха очаквали да изглеждаш свирепо или пък да си човек, чийто нрав не е особено благ. Е, предположенията биха били напълно погрешни. Защото въпросното прозвище за героя на нашата история произлиза просто като игра на думи от името му – Алекс де Минор.

Първата ракета на Австралия изглежда по всякакъв друг начин, но не и свирепо. Дори напротив – прекалено хрисим вид, който едва ли плаши опонентите му. Понякога човек би си помислил, че той дори е тъжен и унил. Какъвто със сигурност е бил снощи след поражението си от Александър Зверев на ¼-финалите на Ролан Гарос. Де Минор се опитваше всячески да стигне до първия си полуфинал в турнири от Големия Шлем, което сюрпризира специалистите, защото австралиецът винаги е подхождал с недоверие към клея и е твърдял, че тази настилка хич не му е любима. Все пак не можем да го сравняваме с Ник Кириос – друг представител на Зеления континент – който дори казваше, че не разбира защо трябва да се играе на червени кортове и не обича да го прави, защото си цапа чорапите, но и де Минор не е най-големият почитател на клея.

Поставеният под №11 обаче направи страхотен турнир, като предложи на публиката по кортовете в Париж интересни срещи с високо качество на тениса, като особено се понрави представянето му на осминафиналите, когато отстрани петия в схемата Данил Медведев с 3:1 при това след обрат. Снощи де Минор пропусна сетбол във втория сет и всъщност можеше да създаде доста повече проблеми на Зверев. Но не би. За него обаче предстоят по-ведрите времена. Само след няколко дни ще заиграе на трева, което му се нрави доста повече, а там той пристига в чудесна форма, спечелил доста мачове от сезона на червено и понатрупал самочувствие, което през годините му липсваше на моменти.

„Мисля, че всички видяха, че съм се променил и съм напреднал много в развитието си. Да стигна до последните осем на настилката, на която се чувствам най-дискомфортно, значи много. И не мисля да спирам дотук, ще играя на максимални обороти срещу всеки“, заяви той.

Хубавото за австралиеца е, че той може да погледне назад към миналото и да открие достатъчно примери за тенисисти, които са правили изненадващо силен Ролан Гарос, а след това са постигали незабравими за тях и кариерите им резултати било то на Уимбълдън или на твърдите кортове по врем на Откритото първенство на Съединените Щати в края на лятото. Няколко седмици преди да спечели турнира в Лондон за първи път в живота си през 1981 г., Джон Макенроу достига до ¼-финалите в Париж, което си остава и най-силното му представяне там. През 1996 г. Рихард Крайчек играе полуфинал във френската столица, а месец по-късно печели Уимбълдън. Борис Бекер, Горан Иванишевич, Стефан Едберг и Пат Рафтър не са били считани за специалисти на клей, но след учудващ рейд на Ролан Гарос, са изигравали дори още по-силни мачове на любимите си настилки. Германецът Михаел Щих се появява едва ли не от нищото през 1991 г., когато стига до ½-финалите на Ролан Гарос, а съвсем малко по-късно шокира Бекер и печели финала на свещената трева в английската столица. Дори великият Пийт Сампрас, за който червената настилка не е чужда, но в никакъв случай не е и предпочитаната, играе на ¼-финалите в Париж през 1992 г. – годината, в която триумфира за първи път в кариерата си на Уимбълдън.

Де Минор може да бъде похвален за много компоненти – за скоростта на сервиса си (срещу Медведев бяха отчетени 216 километра в час), играта си на мрежата, която през годините имаше нужда от подобрение, дълбочината на ударите от основната линия.

Може би за Демона предстоят още по-славни времена. А ако още се колебаете в теорията дали обича повече тревата от клея, ще ви улесня, предлагайки ви едно от последните му изказвания след края на Ролан Гарос: „Сега ми предстои да поиграя малко голф, след няколко дни ще мисля пак за тенис“.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колаж с полицейска кола върху трамвайни релси в София стана хит в социалните мрежи
Колаж с полицейска кола върху трамвайни релси в София стана хит в социалните мрежи
Румен Радев поздрави новоизбрания президент на Мексико и я покани в България
Румен Радев поздрави новоизбрания президент на Мексико и я покани в България