Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Димитър Стоянов: Високо ценим ролята на всеки един български военнослужещ в страната и зад граница

bnt avatar logo
от БНТ
14:52, 22.12.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
димитър стоянов високо ценим ролята всеки един български военнослужещ страната граница
Слушай новината

Министърът на отбраната Димитър Стоянов проведе традиционната видеоконферентна връзка с контингентите от въоръжените сили, участващи в мисии и операции зад граница.

„Министерството на отбраната високо цени ролята на всеки един български военнослужещ – в страната и зад граница, който издига авторитета на нашата армия. Със своята мисия вие показвате, че Българската армия е надежден и достоен съюзник, който изпълнява успешно и с чест своите съюзнически задължения в мисии на Европейския съюз и НАТО. През тази година България увеличи участието си в мисиите на ЕС и НАТО на Балканите, с което още веднъж показваме нашия ангажимент към сигурността в региона“, подчерта министър Стоянов.

Той поздрави българските военнослужещи за отличната служба и им пожела здраве и спокойни празници.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов припомни, че по време на посещението си в Босна и Херцеговина през септември и срещата с българския контингент там е поел ангажимент за увеличаване на заплащането на военнослужещите, които са на мисия зад граница.

„Очакваме най-късно до края на януари да имаме яснота с колко да бъдат увеличени заплащанията на всички военнослужещи зад граница, като първоначалните ни разчети показват увеличение с 50%“, допълни той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта положителната оценка за извършената работа от българските контингенти, която получава от командванията на всички мисии.

„Благодаря ви за приноса за овладяване на ескалацията на напрежението в Косово, за поддържането на мира и сигурността в Босна и Херцеговина, за практическия принос към усилията на Алианса в борбата с тероризма и изграждането на капацитет в Ирак. Изказвам своята признателност за това, че освен традиционните задачи по опазване здравето на личния състав на мисията на Европейския съюз в Мали, вие – медиците ни там, получавате и изпълнявате и други важни, хуманитарни задачи“, заяви той.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че от стратегическа гледна точка сигурността на Западните Балкани е от ключова важност за България.

„На преминалите конференции за генериране на сили сме утвърдили нашето ниво на амбиция, което не трябва да пада от това, което поддържаме в момента“, категоричен бе началникът на отбраната.

Той изрази увереност, че материалното осигуряване при въоръжението и техниката, с което българските контингенти зад граница изпълняват своите мисии, ще се подобри.

Към настоящия момент близо 150 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България участват в мисии и операции зад граница.

По време на видеоконферентната връзка командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов представи българското участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, в небойната мисия на НАТО в Ирак, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в операцията на ЕС в Мали.

Пред министъра и началника на отбраната доклади изнесоха полковник Красимир Ценов, национален командир на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Калин Стаменов, национален командир на контингента в KFOR, майор Веселин Жечев, национален командир на контингента в небойната операция в Ирак и лейтенант доктор Диляра Маринова, национален командир на контингента в Мали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България завършва годината на 71-во място в ранглистата на ФИФА
България завършва годината на 71-во място в ранглистата на ФИФА
Ева Кайли остава в ареста за още един месец
Ева Кайли остава в ареста за още един месец