НОВИНИ

Днес и утре ваксинират 100 лични лекари и медици от Спешната помощ в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:41, 30.12.2020
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

Започна ваксинирането срещу COVID-19 на медиците от Спешна медицинска помощ в столицата, както и на общопрактикуващи лекари. Очаква се днес и утре общо 100 медицински специалисти от тези звена да бъдат имунизирани. По-късно, според изготвените списъци, ще бъдат ваксинирани и останалите заявили желание медици.

Глътка спокойствие - така описва имунизирането срещу COVID-19 д-р Максим Митев. Той е сред първите лекари от Спешна медицинска помощ в София, които днес бяха ваксинирани срещу коронавируса.

"Нямам никакви колебания, отдавна съм искал да се ваксинирам, защото това е сигурност за моето семейство, за колегите, за пациентите", категоричен беше лекарят.

От рано сутринта в столичното РЗИ, по строго определен ред, започна и ваксинацията на личните лекари.Те били предупредени по телефона кой точно кога да дойде.

"Чувствам се чудесно, не боли, както виждате не са ми поникнали рога, всичко е наред, трябва да се ваксинираме, защото това ще постави и край на пандемията, ще постави край на страховете, в които живеем и ще даде възможност да се върнем към досегашния си начин на живот", заяви д-р Гергана Николова.

"Това е мое убеждение и смятам, че ние в България достатъчно изстрадахме и не само в България и по света дадохме много жертви и чакахме с нетърпение да дойде спасението, за мен това е спасението", коментира д-р Павлина Здравкова.

Днес и утре ще бъдат имунизирани общо 100 лекари- половината общопрактикуващи, половината от Спешна помощ.

"Надяваме се да успеем да имунизираме всички хора, които са записани. След което по предварително изготвени списъци всички заявили желание да се имунизират медицински специалисти, които попадат във Фаза 1 на Националния ваксинационен план ще бъдат поетапно имунизирани", заяви д-р Ирина Гайтаневска, началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" към РЗИ- София.

За скептиците към възможностите на ваксините, фармакологът проф. Георги Момеков коментира в "Денят започва", че имунизациите показват ефективност, която не е сравнима с нищо друго досега.

"Всичките развити нации трябва да го приемат като коледен подарък. Ние трябва да се чувстваме привилегировани, че имаме достъп до ваксина", каза той.

Според проф. Момеков идеята на ваксинационната кампания, която се прави в целия свят, е да се покрият хората, които нямат никаква защита. При този темп ще са нужни 10 години. Затова социалната дистанция и личните предпазни средства ще останат част от нашето битие още дълго време.

Репортери: Eлиана Димитрова, Цанка Николова, Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската дипломация продължава с дарителската акция в Северна Македония
Българската дипломация продължава с дарителската акция в Северна Македония
Нов документ за Левски: Какво съдържа шифрованата телеграма за залавянето на Дякона
Нов документ за Левски: Какво съдържа шифрованата телеграма за залавянето на Дякона