НОВИНИ

До края на другата седмица ще удостоверим машините за вота, каза министърът на е-управление

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 17.05.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

До края на другата седмица се очаква да бъдат удостоверени машините за гласуване. Това каза в "Денят започва" министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Той обясни, че машините са пристигнали в министерството на 11 май, а процесът по удостоверяване е започнал на 13 май и към момента е завършен на около 50%. ДАНС изцяло присъства в този процес, научихме си урока от предния път, коментира Мундров.

"На 2 май методиката бе публикувана за публично обсъждане, а на 9 май са приети всички предложения. Разликата от старата методика е в публичността - на официално събитие изтеглихме номерата на машините, които ще минат процеса по удостоверяване".

"Информационно обслужване" не участва в процеса по удостоверяване, посочи министърът. То се извършва от експерти на МЕУ, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Следващата стъпка е процеса по доверено изграждане, който се извършва от ЦИК. Чак тогава всички машини ще бъдат разпратени по избирателните секции.

На този етап смятам, че увереността на гражданите в машинното гласуване е много висока, но трябва да извървим допълнителни стъпки, за да преминем към дистанционно гласуване", коментира Валентин Мундров.

Хакерски атаки има много и с наближаването на изборите се увеличават - това е новото нормално, каза още той.

"Ние сме предприели абсолютно всички мерки, за да се защитим, да не бъдем пробити и да няма изтичане на каквито и да е било данни".

Зад повечето от атаките стоят спонсорирани групи от чуждестранни държави извън ЕС, обясни министърът. Една от най-честите атаки продължава да е DDoS - блокиране на достъп до определен сайт.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елитът на сабя жени идва в Пловдив за последната Световна купа за сезона
Елитът на сабя жени идва в Пловдив за последната Световна купа за сезона
17 май - Ден на българския спорт
17 май - Ден на българския спорт