НОВИНИ

Думи и жестове в политиката

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:48, 16.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Езикът на тялото на кандидатите за депутати - от готовност за диалог до непримиримост и категоричност. Това виждат експертите в поведението на новите претенденти за депутатските кресла. Според тях избирателят първо вижда и одобрява вида и излъчването на един политик, а след това чува посланията.

Политиците трябва да внимават - техните жестове могат да породят доверие, но може и да попречат да бъдат разбрани посланията им.

Това, което думите не могат да изразят, често казват жестовете.

"Виждал съм много често те да използват жеста, в който слагат ръка на сърцето и леко се покланят, т.е. показват, че са искрени и уважението си към аудиторията", казва Ивайло Карагеоргиев - експерт по невербална комуникация.

Всеки политик, който се бори за доверието на избирателите, трябва да знае базовите правила на езика на тялото.

"Добре е ако трябва да си събереш ръцете, да е в една такава позиция надолу, в която показваш, че очевидно си готов да чуеш другите и им даваш правото да имат свое мнение, добре е да не си кръстосваш краката, ако те се виждат от публиката, защото това показва също затваряне. Добре е да бъдеш автентично искрен", казва проф. Антоанета Христова - политически психолог.

"На този жест неговият произход е интересен - той е много подсъзнателно равнищен, дори е свързан до някаква степен с жеста, когато се предавате, т. е. показвате тази част на ръцете си, която се смята за слаба и това показва - ето аз нямам лоши намерения към вас", казва Ивайло Карагеоргиев - експерт по невербална комуникация.

Важно е да има синхрон между думите и жестовете, които използва един политик.

"В никакъв случай не трябва да говориш без глаголи, защото глаголите са действие, факти. В никакъв случай не трябва да лъжеш, защото лъжата личи в невербалното излъчване - тя личи в очите, тя личи в начина, по който гледаш в камерата или журналиста, или събеседника. Тя личи в жестовете", казва проф. Антоанета Христова - политически психолог.

Мода в жестовете на кандидатите за политици няма. Но тенденции има в цялостния външен вид - нещо, на което избирателят също обръща внимание.

"Този стремеж при жените политички да се обличат винаги с едно костюмче, доста кукленско костюмче, с едни хубави чанти и с високи токове да ходят, е една стара мода, това не е модата на съвременния политик. Съвременният политик изглежда ежедневно. Той също е в костюм, но е с раничката, той е с колелото, той е с непосредственото поведение", допълва проф. Антоанета Христова - политически психолог.

Новият тип политик се стреми да печели симпатии с премерено изразяване на емоциите си, но и с не съвсем обрано поведение. Освен това, той се старае да изглежда интелигентен, отлично образован човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец започна с успех в контролите
Лудогорец започна с успех в контролите
Италия изнесе нова лекция и удари с 3:0 и Швейцария
Италия изнесе нова лекция и удари с 3:0 и Швейцария