Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Думи и жестове в политиката

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:48, 16.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Езикът на тялото на кандидатите за депутати - от готовност за диалог до непримиримост и категоричност. Това виждат експертите в поведението на новите претенденти за депутатските кресла. Според тях избирателят първо вижда и одобрява вида и излъчването на един политик, а след това чува посланията.

Политиците трябва да внимават - техните жестове могат да породят доверие, но може и да попречат да бъдат разбрани посланията им.

Това, което думите не могат да изразят, често казват жестовете.

"Виждал съм много често те да използват жеста, в който слагат ръка на сърцето и леко се покланят, т.е. показват, че са искрени и уважението си към аудиторията", казва Ивайло Карагеоргиев - експерт по невербална комуникация.

Всеки политик, който се бори за доверието на избирателите, трябва да знае базовите правила на езика на тялото.

"Добре е ако трябва да си събереш ръцете, да е в една такава позиция надолу, в която показваш, че очевидно си готов да чуеш другите и им даваш правото да имат свое мнение, добре е да не си кръстосваш краката, ако те се виждат от публиката, защото това показва също затваряне. Добре е да бъдеш автентично искрен", казва проф. Антоанета Христова - политически психолог.

"На този жест неговият произход е интересен - той е много подсъзнателно равнищен, дори е свързан до някаква степен с жеста, когато се предавате, т. е. показвате тази част на ръцете си, която се смята за слаба и това показва - ето аз нямам лоши намерения към вас", казва Ивайло Карагеоргиев - експерт по невербална комуникация.

Важно е да има синхрон между думите и жестовете, които използва един политик.

"В никакъв случай не трябва да говориш без глаголи, защото глаголите са действие, факти. В никакъв случай не трябва да лъжеш, защото лъжата личи в невербалното излъчване - тя личи в очите, тя личи в начина, по който гледаш в камерата или журналиста, или събеседника. Тя личи в жестовете", казва проф. Антоанета Христова - политически психолог.

Мода в жестовете на кандидатите за политици няма. Но тенденции има в цялостния външен вид - нещо, на което избирателят също обръща внимание.

"Този стремеж при жените политички да се обличат винаги с едно костюмче, доста кукленско костюмче, с едни хубави чанти и с високи токове да ходят, е една стара мода, това не е модата на съвременния политик. Съвременният политик изглежда ежедневно. Той също е в костюм, но е с раничката, той е с колелото, той е с непосредственото поведение", допълва проф. Антоанета Христова - политически психолог.

Новият тип политик се стреми да печели симпатии с премерено изразяване на емоциите си, но и с не съвсем обрано поведение. Освен това, той се старае да изглежда интелигентен, отлично образован човек.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лудогорец започна с успех в контролите
Лудогорец започна с успех в контролите
Италия изнесе нова лекция и удари с 3:0 и Швейцария
Италия изнесе нова лекция и удари с 3:0 и Швейцария