НОВИНИ

Два къдроглави пеликана са станали жертва на бракониери

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
20:34, 20.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Два къдроглави пеликана са станали жертва на бракониери. Защитените видове са се оплели в нерегламентирани рибарски мрежи. Едната птицата е загубила живота си в района на язовир "Мандра" край Бургас, а другата в румънско езеро. И двата пеликана са били с поставени предаватели от Българското дружество за защита на птиците и така се е разкрила причината за смъртта им.

От няколко години женския пеликан Стела е маркиран с GPS предавател. Следи се в реално време нейното движението и любимите й места за хранене и гнездене. Учените обаче забелязали нетипично поведение.

Владимир Младенов, експерт "Природозащитни дейности" към БЗДП: "Видяхме, че птицата е прекарала нощта в средата на езерото, стоейки стационарно в продължение на много часове на една точка, без да помръдне. Единствената възможна причина е да стои закачена на мрежа."

На следващия ден от Българското дружество за защита на птиците остават още по-изненадани, когато започват да търсят пеликана.

Владимир Младенов: "Получаваме сигнал от птицата в дере в гората, което е много странно. Пеликани няма какво да правят в такова местообитание. Открихме след около два часа търсене самия предавател. Някой, изглежда умишлено, е изхвърлил предавателя под моста, за да го скрие."

След претърсвания от органите на реда, извършителят така и не е установен. Нито пеликанът. А проблемът с бракониерите в язовир "Мандра" си остава все толкова сериозен.

Димитър Георгиев, рибар: "Те ходят вечер. "Мандра" беше пълна с мрежи. ИАРА минаваха с един катер, с една кука и ги събираха мрежите."

Сходна е съдбата и на пеликана Пламена, която също е с предавател. Тя се е удавила, след заплитане в мрежи, в румънското езеро Головица.

Владимир Младенов: "Повечето ни птици загинаха преди да направят една година от поставянето на предавателите."

С получените данните от предавателите ще бъдат набелязани и най-рисковите зони за пеликаните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 20.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 20.03.2024 г., 20:50 ч.
ВСС изслуша Сотир Цацаров и районни прокурори по аферата "Нотариуса"
ВСС изслуша Сотир Цацаров и районни прокурори по аферата "Нотариуса"