НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ говори съпругата на един от най-големите противници на Путин - Кара-Мурза (Част 2)

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
21:05, 30.03.2024
Чете се за: 14:40 мин.
По света
Слушай новината

Той е един от най-големите противници на Путин, а тя е неговата смела съпруга. Ексклузивно пред камерата на БНТ и Николай Кръстев застава жената на Владимир Кара-Мурза - Евгения.

Николай Кръстев, БНТ: Въпреки че се проведе акцията „По обяд срещу Путин” според Вас руското общество ще може ли някога да свали Владимир Путин от власт?

Евгения Кара-Мурза: Вижте, Съветският съюз също изглеждаше една стабилна структура, съветската пропаганда по същия начин създаваше картинката на пълната подкрепа от страна на народа, от страна на целия съветски народ за политиката на държавата. Същото става и днес. Не може да се има доверие на допитванията, които се извършват в тоталитарна държава, не може да се има доверие на така наречените избори, които провежда тоталитарната държава. На окупираните територии на Украйна според официалните данни Владимир Путин е получил повече от 90% от гласовете. Може ли да се има доверие на такива резултати?

В началото на осемдесетте години всичко изглеждаше напълно безнадеждно, дори Московската хелзинкска група спря дейността си, защото всичките ѝ членове или бяха в изгнание, или в затвора. След това дойде преустройството, след това се разпадна Съветският съюз. Затова в никакъв случай не трябва да се отчайваме, както ни казват хората, вкарани днес зад решетките, струва ми се, че има смисъл да ги чуем тях. Володя например имаше възможност да се обърне към нашите съмишленици след убийството на Алексей. По време на едно от съдебните заседания каза нещо важно, въпреки че той не би могъл да изрази с думи онова, което е почувствал след чудовищната новина за убийството на Алексей, но че сме длъжни пред нашите другари да продължаваме борбата, за да постигнем онова, заради което са живели и заради което загинаха. Борбата е за това Русия най-после да се превърне в нормална европейска държава, която ще уважава правата и свободите на гражданите си и ще живее в мир със съседите си. Заради това трябва да продължаваме да се борим и в никакъв случай не трябва да се отказваме.

- Трябва ли да бъдат признати резултатите от така наречените президентски избори в Русия?

- Не виждам изобщо по принцип как е възможно това - да бъдат признати резултатите от тази процедура, която не може да бъде наречена избори, защото тя няма нищо общо с демократичната процедура на изборите, които се провеждат във всяка една демократична, нормална, свободна страна. Има абсолютно очевидни юридически основания за това, резултатите от тези избори да не бъдат признати за легитимни. Няма какво да се мъчим с това – през 2020 година Владимир Путин направи повече от 200 поправки в текстове на руската Конституция, с което фактически просто изопачи, обезобрази, унищожи основния закон, основополагащия закон на нашата страна. И конкретно с една от тези поправки той напълно зачеркна периода на предишните си мандати на този пост, направи от себе си несменяем цар. Резултатите от този така наречен референдум не бяха приети от международната общност и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа след анализ на резултатите от този референдум през миналата година прие резолюция, с която призовава страните членки на Съвета на Европа да не признава за легитимни изборите в Русия. Освен това не трябва да забравяме, че тази процедура се състоя и на окупираните от руснаците територии, където много често просто принуждаваха хората да взимат руско гражданство, да се съгласяват за руско гражданство срещу предоставянето на хуманитарна помощ или лекарства. Как може да бъде приета от международната общност за легитимна такава процедура?

Естествено и фактът, че в изборите не взе участие нито един кандидат реален съперник на Владимир Путин също прави изборите нелегитимни. Всички реални съперници или хора, които биха могли да са съперници на Владимир Путин са или в изгнание, или в затвора, или бяха убити. Физически бяха отстранени от тази власт, за да се разчисти пътя за Путин и да се направи от него цар. Аз дори не виждам, как биха могли, по какъв начин биха се намерили причини, основания за да бъдат признати тези избори за легитимни. Според мен те не съществуват.

- Бихте ли призовали българските власти също да не ги признават?

- Аз призовавам цялата демократична общност да назове Путин такъв, какъвто той наистина е. Той е престъпник, който е издирван от Международния наказателен съд, той е диктатор и узурпатор, той е агресор и убиец, той не е легитимен партньор на международната арена. Смятам, че много отдавна е време нещата да се наричат с истинските им имена и да се общува с Владимир Путин на езика, който той разбира.

- Виждам, че основно Ви занимава съдбата на политзатворниците в Русия. Какво трябва да се прави според Вас, за да се помогне на тези хора?

- Помощта може да бъде абсолютно различна, най-лесният начин за подкрепа на политзатворниците е да се пишат писма, за политзатворниците това е една нишка на контакт с външния свят, за тях това са важни думи на подкрепа, важни думи на солидарност, знам, че това е от огромно значение за хората, които са откъснати от външния свят и често са лишени от възможността да общуват с любимите си хора. Затова тези писма са важни. Трябва да се подкрепя работата на адвокатите, които имат смелостта да представляват хората в политически процеси в днешна Русия, където и адвокатите са подложени на репресии, преследвани са от страна на властите. Затова е много важно, необходимо е да бъдат подкрепяни в дейността им. Тези хора правят всичко възможно нарушенията на правата на човека да не минават незабелязано, всичко да бъде документирано, за да използваме тези документи в различни международни инстанции, за да могат роднините да изискват оказването на помощ, например оказването на медицинска помощ в случаите, когато такава помощ е необходима на политзатворниците. С две думи, не е възможно да се оцени дейността на правозащитниците и адвокатите. И отново, трябва да се прави всичко необходимо, за да бъдат спасявани хората. По всякакъв начин, с всички методи за оказване на натиск върху властта да бъдат измъквани на свобода всички, чийто живот е подложен на опасност, а днес в руските затвори има достатъчно голям брой такива хора. Това са хора, които са държани в условия напълно несъвместими с условията за живот. Това са хора, които страдат от различни сериозни заболявания, хора, на които не е оказвана медицинска помощ и чието здраве предизвиква много сериозни притеснения. Става въпрос и за Алексей Горинов, който страда от хронично заболяване на белите дробове, става въпрос за Игор Баришников, който лежи в затвора с рак, става въпрос за Александра Скачеленко, която е с цял коктейл, цял букет от различни заболявания и състоянието й се влошава, и Зарема Мусаева. Това са голям брой хора, чийто живот е под постоянна опасност и смятам, че те задължително трябва да бъдат спасявани, да бъдат измъкнати с всякакви средства. Трябва, разбира се, и занапред да бъде оказвана подкрепа на руското гражданско общество, защото броят на политзатворниците с всеки изминал ден расте, това са хора, които са задържани, арестувани ежедневно, произнасят нови неправомерни съдебни присъди срещу тях, затова броят на политзатворниците в затворите нараства с всеки изминал ден. Да, и трябва да се прави всичко възможно, за да станат известни техните истории, да станат известни имената на тези хора, да се оказва всякакъв натиск върху властите, за да се изисква освобождаването на политзатворниците.

- Путин говореше за размяна на политзатворници, какво означава това – че в крайна сметка ги използва като заложници ли? Вие наясно ли сте, дали Путин ще използва и мъжа Ви така?

- Разбира се, Владимир Путин използва хората и като заложници, той вече премина всички граници, за него няма никакви забрани, когато става въпрос за методи на действие. Човек, който използва репресивната психиатрия срещу дисидентите, човек, чийто режим подлага хората на изтезания, на психологическо, физическо, на сексуално насилие, защо да не ги използва като заложници. Всеки ден ставаме свидетели на това, как загиват цивилни в Украйна от руските бомбардировки. Броят на военните престъпления, извършени през последните две години…, просто е страшно да се помисли колко хора са станали жертва на руската агресия. Пак да кажа, защо пък да не използва хората като заложници?! Честно казано, не бих имала доверие на нищо, което казва Владимир Путин и затова, когато казва нещо за Алексей Навални или за преговорите знам, че Белингкат и Фондът за борба с корупцията разследват гибелта на Алексей и вярвам, че в някакъв момент ще научим повече подробности за това, какво изобщо се е случило с Алексей, как е бил убит и за това какви наистина преговори са се водили, как са се водили. Не знам нищо за това и няма да правя спекулации по този повод.

- А относно преговори за размяната на съпруга Ви срещу някой от руските агенти можете ли кажете нещо?

- Нямам какво да кажа. Не знам, нямам сведения да се прави нещо такова.

- Адвокатите Ви работят ли в тази насока или е рано да се говори за това?

- Не бих коментирала това сега.

- Благодаря Ви.

- Много ви благодаря! Искам освен това да кажа нещо важно за мен. Много говоря за политзатворниците, за това, че те са лицата на оная Русия, която искаме да видим – демократична, свободна Русия. Всички тези хора не веднъж са доказвали готовността си да рискуват свободата и много често живота си за да докажат на света, че другата Русия е възможна. Но това не са само политзатворниците, това са и хората, с които работя всеки ден, колегите ми от най-различни организации на граждани, най-различни организации на руското гражданско общество, които работят и на територията на Русия, и отвъд пределите й и правят всичко възможно, за да приближат онзи ден, когато режимът ще се сгромоляса. За мен е голяма чест и радост да работя с Фондация „Свободна Русия”, която обединява невъзможно голям брой инициативи на гражданите, антивоенни, демократични инициативи. Фондация, която възникна през 2014 година в отговор на анексията на Крим, днес е представена и в Украйна, и в Белгия, и в Германия, и в Естония, и в Литва, и във Франция, и в Черна Гора, Господи, не знам къде ли не още. Вашият изключителен сънародник Петър Танев работи с нас в Брюкселския офис. За нас е изключително радостно, че има такива хора като него – ентусиасти, хора, готови да отделят от времето си, от силите си, които изцяло са отдадени на делото, защото вярват, че другата Русия е възможна. И тези лица, лицата на моите колеги също са лицата на онази, другата Русия. Струва ми се, че трябва да се говори за това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА взе своето в столичното дерби срещу Локомотив
ЦСКА взе своето в столичното дерби срещу Локомотив
Петър Мицин спечели втора титла на държавното отборно първенство по плуване
Петър Мицин спечели втора титла на държавното отборно първенство по плуване