НОВИНИ

Политически реакции след избора на служебен премиер (ОБЗОР)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:45, 30.03.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите реакции след избора на президента. От ГЕРБ определиха като неуместни внушенията, че Димитър Главчев е кандидат премиер на ГЕРБ. От ПП-ДБ заявиха, че държавният глава е избрал ярко политическо лице на ГЕРБ. Според "Възраждане" благодарение на ПП-ДБ България ще има служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС. От БСП също смятат, че служебният кабинет "Главчев" ще бъде подреден от Борисов и ДПС. А "Има такъв народ" заявиха, че Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов са си получили Главчев за служебен премиер. От ДПС не коментираха.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че не са се договаряли с президента да избере Димитър Главчев за служебен премиер.

"Текстовете, които бяха приети като промяна в Конституцията, бяха предложения на ПП-ДБ, така че не знам как сме се договорили. Както се чу президентът има една-единствена възможност и я използва", каза Тома Биков от ГЕРБ.

"Нашите вече непартньори могат да намекват каквото искат. Това, което бих могъл да кажа, е господин Главчев, когото познавам, е изключително принципен човек и се надявам да свърши много. И да проведе един честни избори", каза Румен Христов от СДС.

От ПП-ДБ очакват избраният за служебен премиер Димитър Главчев да организира честни избори.

"Това, разбира се, ще зависи много и от състава на МС - особено министърът на вътрешните работи и министърът на електронното управление. Ясно е, че е партийно лице. Господин Главчев, с цялото му уважение към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ", заяви Николай Денков.

"Така че следващите двама министри на МВР и на електронното управление ще ни кажат в каква посока се движат. Ще има ли купен вот", каза Кирил Петков.

"Искам оттук да призова и президента и бъдещия премиер Главчев - искаме друг министър на вътрешните работи! Нямаме доверие на Калин Стоянов той доказа, че е пристрастен меко казано", заяви Атанас Атанасов - съпредседател на ДБ.

Премиерът в оставка Николай Денков е готов да помогне на неминирания за служебен министър-председател Главчев.

"Сутринта ме пита ще изтеглите ли всички заместник-министри? Естествено, че няма да го направя", каза Денков.

"-Бихте ли участвали в този кабинет, ако ви поканят и в какви министерства?

- Не сега трябва да се поеме отговорността от премиера. Наши политически лица в този кабинет, в никакъв скучай", коментира Петков.

От "Възраждане" коментираха, че Димитър Главчев е ярко оцветена политическа фигура.

"Благодарение на ПП-ДБ ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и на ДПС най-вероятно, защото те работят изключително добре в синхрон. Така че това което се случва, е, че ПП-ДБ се опитват да дадат на тепсия предварително победата не ГЕРБ. Нещо, което ние от "Възраждане" не одобряваме", заяви Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

От БСП смятат, че с избора на Димитър Главчев за служебен премиер президента легитимира Бойко Борисов в изпълнителната власт.

"Виждаме кабинет "Борисов 4" или "Борисов 5", както искате, така го разчитайте. Господин Главчев - кабинетът му ще бъде подреден от Борисов и вероятно ДПС. Очакваме един абсолютен партиен кабинет. Кабинет, който няма да проведе честни избори", каза Георги Свиленски от БСП.

От ИТН коментираха, че поправките в Конституцията, с които се промени и процедурата за назначаване на служебен премиер, са гласувани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

"Така че президентът избира от каквото са му дали. В крайна сметка дори не знам дали останалите са изразили желание да бъдат служебни премиери или не са", каза Тошко Йорданов от ИТН.

От ДПС не коментираха номинацията на Димитър Главчев за служебен премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 30.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 30.03.2024 г., 20:50 ч.
Александър Томаш: Не трябваше да загубим, но в подобни мачове можем само да иразснем
Александър Томаш: Не трябваше да загубим, но в подобни мачове можем само да иразснем