НОВИНИ

Експерти: Изправени сме пред енергийна криза

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:30, 09.10.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изправени сме пред енергийна криза. Това е становището на български и световни експерти, които взеха участие в международен енергиен форум, организиран от АБВ и Виенския център за ядрена компетентност.

Според експертите, е необходимо формирането на ясна и аргументирано защитена национална позиция за българската енергетика. Те препоръчват и създаването на експертна група от специалисти към Стратегическия съвет към президента на страната.

Участници във форума изразиха и позиция, че изграждането на АЕЦ "Белене" няма алтернатива.

"Но сме изправени пред една изключително голяма криза, при което не само цените на газа, както виждате, цените на електроенергията също днес бележат рекордни нива в сегмента ден напред и единствения начин да можем да смекчим, защото за избягване вече е късно да говорим, да смекчим тази ситуация е държавата да се намеси", каза Таско Ерменков, енергиен експерт.

"Това, което трябва да се прави, е първо преди всичко да се спасят тези потребители и тези бизнеси, които са пряко засегнати от повишените цени, това са преди всичко тези, които употребяват газ за отопление и бизнес, и хора, и битови потребители. Те са около 80 000. Не виждам директни мерки за това. Второто, което трябва да се направи, е да се мисли какво се случва с производството в България", каза Румен Овчаров, енергиен експерт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорката Станимира Петрова триумфира с купа „Балкан“
Боксьорката Станимира Петрова триумфира с купа „Балкан“
Босна на Ивайло Петев с първи успех в квалификациите
Босна на Ивайло Петев с първи успех в квалификациите