НОВИНИ

Ще остане ли Кристалина Георгиева на поста си в МВФ?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:04, 09.10.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Без решение завърши извънредното заседание на Управителния съвет на МВФ заради скандала около Кристалина Георгиева. Срещу нея обаче, се появиха нови обвинения. Агенция "Блумбърг" твърди, че е смекчила доклад на МВФ за Бразилия.

Неясна остава съдбата на управляващия директор на МВФ. 5 часа заседава Управителният съвет на Фонда. До решение, обаче, не се стигна.

"Въпреки че е постигнал значителен напредък в оценката си, на днешното заседание Бордът се съгласи да поиска повече уточняващи подробности с оглед много скоро да приключи разглеждането на въпроса", каза Джери Райс, говорител на МВФ.

Според източници от Фонда, европейските представители в организацията подкрепят Георгиева. Още преди дни се заговори неофициално, че тя ще получи подкрепата на френския представител и евентуално - на британския, италианския и германския.

Не е ясно дали Управителният съвет ще се събира отново. Международният валутен фонд се надяваше решението да бъде взето до понеделник, когато започва годишната среща със Световната банка. По програма Кристалина Георгиева ще води ключовите сесии на форума.

Засега няма реакция на МВФ за твърденията на "Блумбърг", че в годишния доклад на Фонда критиките към бразилската политика в областта на околната среда са били смекчени. Според агенцията Георгиева се е съгласила да промени доклада след срещата си с Афонсо Бевилаква, който е представител на Бразилия в борда на МВФ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров: Учудвам се, че допуснахме такива детински грешки
Ясен Петров: Учудвам се, че допуснахме такива детински грешки
Каква визия имат за президентската институция проф. Герджиков, лидерът на "Възраждане" и Луна
Каква визия имат за президентската институция проф. Герджиков, лидерът на "Възраждане" и Луна