НОВИНИ

Eвропейските държави затягат ковид мерките

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:46, 18.12.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заради бързото разпространение на варианта Омикрон много европейски държави затягат контрола за пристигащи и засилват ограниченията. Най-много случаи има във Великобритания - в петък бяха регистрирани 15 000 случаи на Омикрон. За да овладее заразата, правителството на Нидерландия заседава извънредно. Очаква се да обяви още по-строги мерки.

От утре: Влизаме в Гърция единствено с тест

Последни часове за влизане в Гърция без тестове за ваксинирани. От утре сутринта пристигащите в страната ще трябва да представят отрицателен тест, независимо дали имат зелен сертификат.

Заради Омикрон и Австрия затяга мерките по границите си от понеделник. В страната ще могат да влизат само хора с бустерна доза или преболедували. Имунизираните с две дози ще трябва да представят отрицателен PCR тест. Пристигащите, които не са ваксинирани или преболедували - ще бъдат поставяни под карантина. Тя може да падне след петия ден при отрицателен тест.

Нови правила за влизане в Австрия

От полунощ Франция почти затвори границите за пристигащи от Великобритания.

"Ситуацията е зле. Във Франция все още няма много случаи на Омикрон, но има Делта. В средата сме на петата вълна", коментира Картрин Хил, вирусолог.

Задължително реваксиниране за медици и пожарникари във Франция

На френска територия се допускат пристигащи от Острова само с основателни причини. Валидността на тестовете беше намалена - PCR изследванията трябва да са направени 48 часа преди влизане в страната, а антигенните - 24.

"Много хора пътуваха до Франция и вчера, и предишните дни. Не мисля, че затварянето на границите ще даде резултат", посочва Катрин Хил.

Франция намалява и времето между втората и третата ваксинация до четири месеца. Новогодишните празници ще бъдат без фойерверки и без масови събирания.

Забрана за пътуване до Франция заради Омикрон

Италия започна да се затваря за пристигащи от други държави още в четвъртък. В страната се влиза срещу отрицателен тест. Ако не бъде предоставен, пристигащите се поставят под 5-дневна карантина.

Със строги мерки много държави ще посрещнат Коледа. От понеделник само ваксинирани или преболедували ще могат да посещават ресторантите и кафенетата в Швейцария. А в Дания от утре затварят театри, кина, музеи, галерии и увеселителни паркове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Големият финал на "Детската Евровизия" е в неделя
Големият финал на "Детската Евровизия" е в неделя
Радо Янков отпадна на 1/4-финалите в паралелния гигантски слалом
Радо Янков отпадна на 1/4-финалите в паралелния гигантски слалом