НОВИНИ

Клонирани коли или защо Владислав Горанов бе засечен с автомобил, обявен за издирване (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 18.12.2021
7424
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият финансов министър Владислав Горанов се опитал да излезе от България към Сърбия с автомобил, обявен за издирване.

Оказа се, че колата на Горанов е лизингова и е с редовна регистрация, но данните ѝ са клонирани.

Официално МВР потвърждава, че на граничния пункт "Калотина" при проверка на изход от страната е установено, че бившият финансов министър Владислав Горанов управлява автомобил, който е обявен за издирване в Интерпол от Русия. Детайлите как и какво точно се е случило на този етап са неофициална информация. Източници на "По света и у нас" твърдят, че граничните полицаи помолили Горанов да отбие и изчака детайлно проверка на проблема с колата. Пред БНТ бившият финансист номер едно казва, че му било казано да се върне в България.

Автомобилът, с който е спрян Владислав Горанов, е чист - данните били клонирани

Бившият финансов министър Владислав Горанов пътувал към Сърбия. Около 18.30 ч. влязъл в граничния пункт "Калотина". По време на проверката граничните полицаи установили, че автомобилът, управляван от Горанов, е обявен за издирване от Русия в системата на Интерпол. Според неофициална информация дежурният помолил Горанов да отбие и да изчака детайлна проверка. Твърди се, че бившият министър направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната, а час по-късно с друг автомобил и придружен от свой познат преминал отново през пункта и отпътувал към западната ни съседка.

В позиция до "По света и у нас" обаче Горанов казва, че граничните полицаи му били казали, че трябва да се върне обратно в страната, след като го уведомили, че има проблем с автомобила му. Бившият министър уточнява още, че купил колата на лизинг през март 2020 година и джипът все още е собственост на фирмата - лизингодател, а не негова. Не е знаел, че автомобилът се издирва.



Управителят на фирмата лизингодател Атанас Фурнаджиев коментира, че автомобилът на Горанов е с ясен произход и изрядни документи. Колата била купена от официален дилър на марката в Хамбург.

"Платен е изцяло по банков път. За съжаление, тук става въпрос за автомобилната мафия в цял свят, която прави т.нар. "клонинги" или двойници на автомобили. Това се прави на скъпи автомобили, над 100 000 лева, на които се създава двойник на истинския автомобил. И с този двойник съответно се кара в друга държава обичайно", посочва Атанас Фурнаджиев, управител на фирма за лизинг на автомобили.

Автомобилът на Горанов е бил клониран със същите номера на шаси и рама в Русия, където двойникът е бил откраднат и обявен за издирване. Според Фурнаджиев в компанията, която той управлява, през последните две години има още два подобни случая на чисто нови автомобили, придобити директно от завода производител, а по-късно били установени техни двойници в Германия и Франция.

От декларацията за имущество, която Горанов е подал в КПКОНПИ след освобождаването на поста през лятото на миналата година, се вижда, че той е декларирал лизинга за колата си. Според наши източници въпросният автомобил вече е установен и му е направен първоначален оглед.

МВР потвърди за случая с Владислав Горанов, той с първи коментар

В МВР се извършват проверка по две направления. Едното - защо след като е уведомен за проблема, Горанов е напуснал граничния пункт и се е върнал в страната. А втората касае граничните полицаи, които час и нещо по-късно са пуснали бившия министър да напусне страната в компанията на свой приятел, собственик на голяма компания за автобусни превози. Горанов казва, че ще се върне в България утре и ще окаже пълно съдействие на МВР за изясняване на случая.

По отношение на придобиването на данни за клониране на автомобили, всъщност тук предизвикателството е за разследващите, които да влязат в дълбочина и да установят начина, по който данните на колите изтичат към престъпните групи. Кои автоджамбази се занимават с тази дейност да намират идентични автомобили, да пренабиват номерата им и след това да изнасят клонингите и продават в други държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба по три автобуса от градския транспорт в Пловдив
Стрелба по три автобуса от градския транспорт в Пловдив
Волейболни идоли от 4 страни донесоха бурни емоции на "Звезди на бъдещето"
Волейболни идоли от 4 страни донесоха бурни емоции на "Звезди на бъдещето"