НОВИНИ

ФИФА заплашва със санкции футболистите, които ще участват в Европейската Суперлига

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БНР
15:24, 21.01.2021
Чете се за: 00:45 мин.
Футбол
фифа заплашва санкции футболистите участват европейската суперлига

Световната футболна централа ФИФА обяви в четвъртък, че всички играчи, които участват в евентуалната бъдеща Европейска Суперлига, ще имат забрана да играят във всички турнири под егидата на ФИФА и седемте континентални конфедерации, в това число и световните и европейски първенства.

В общо становище, подписано още от Азиатската футболна конфедерация (АФК), Конфедерацията на африканския футбол (КАФ), Конфедерацията на Северна и Централна Америка и Карибските футболни асоциации (КОНКАКАФ), Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ), Футболната конфедерация на Океания (ОФК) и Съюза на Европейската футболна асоциация (УЕФА), ФИФА се противопоставя на създаването на подобен турнир, чието съществуване ще обезсмисли Шампионската лига. Чрез отправеното предупреждение ФИФА заплашва да обезкърви и най-сериозните футболни форуми на национално ниво.

За създаването на Европейска Суперлига, която да обедини най-големите клубове в Европа, се говори от години, а най-силни поддръжници на идеята са президентите на Ювентус и Реал Андреа Аниели и Флорентино Перес. Наскоро в медиите се появиха и информации, че американската банка "Джей Пи Морган" е готова да финансира подобен проект, който да се появи на бял свят от 2024 година.

Самият Инфантино иска да създаде глобален турнир с най-силните отбори от целия свят, които да играят един срещу друг. Такъв турнир трябва да замени настоящото Световно клубно първенство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Условни присъди за трима от обвиняемите по разследването срещу Бобокови
Условни присъди за трима от обвиняемите по разследването срещу Бобокови
Томас Бах не вижда причина за ново отлагане на олимпийските игри
Томас Бах не вижда причина за ново отлагане на олимпийските игри